Tenzije u Turskoj zbog sirijskog rata

Rat u Siriji unio je tenzije u provinciji Hatay, koja slovi kao jedna od najtolerantnijih u Turskoj.

U ovoj regiji stoljećima zajedno žive muslimani, kršćani i Jevreji.

Međutim, nova administrativna podjela prijeti da unese razdor među vjerskim zajednicama u Antakyi. Lokalno stanovništvo protivi se podjeli.

Simbol raznolikosti

Spomenik toleranciji u Antakyi nekada je bio simbol vjerske raznolikosti, a danas sektaških podjela.

Umjesto maslinove grane, u ovoj su ruci donedavno stajali vjerski simboli – polumjesec, križ i Davidova zvijezda. 

Nedavno su uklonjeni odlukom gradske vlasti. Sprema se, također, uklanjanje dosadašnjih granica općina, ali i stvaranje novih. Dok vlasti kažu da žele jednostavniju administrativnu organizaciju, dio lokalnog stanovništva taj potez tumači kao korak prema sektaškoj podjeli.

“Ovaj most uskoro postaje granica. S lijeve strane nizvodno ostaje grad Antakya u kojem većinu čine suniti. S desne strane uzvodno, dio dosadašnje Antakye gdje većinu čine aleviti, preimenovat će se u grad Defne. Upravo oni smatraju kako će ova uzrokovati dodatne podjele među stanovništvom, a ovaj su most već uvjetno prozvali Berlinskim zidom”, izvještava Ivan Čorkalo, reporter Al Jazeere.

Aktivna zajednica

Manjinska alevitska zajednica vrlo je aktivna. Svake se nedjelje sastaju u ovome prostoru. Podjeli se žestoko protive. 

“Nedavno, pogotovo nakon što je u Siriji izbio rat, pojedinci su, nažalost, zauzeli sektaški stav, koji vodi prema diskriminaciji. Ovo je zabrinulo narod i izazvalo strah i neizvjesnost”, kaže Ali Yeral, predsjednik zajednice alavita u Antakyi.

Osim na lokalnoj, nezadovoljni su i statusom na nacionalnoj razini.

“Trećina Turaka pripada alevitskoj zajednici, ali nema nijednog guvernera, šefa policije, ministra ili zamjenika”, ističe Yeral.

Za podizanje tenzija krive turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Njegova izjava nakon majskih eksplozija autobombi u Reyhanliju, kada je rekao da su poginula 53 sunita, nije ostala neprimijećena. U njegovim je istupima, kažu, između redaka uvijek prisutna podjela na sunite i alevite.

Život u susjedstvu

“Ne bi smjelo biti tako. Živjeli smo kao braća i sestre godinama, živimo u susjedstvu, radimo zajedno u istom okruženju, ali političari to nastoje uništiti”, kaže Sukru Karaoglan, stanovnik Antakye.

“Niko nema prava, ali ni snage podijeliti nas ovdje u Hatayu. Mi suniti i aleviti smo braća i oduvijek smo tako živjeli. To je politička igra pred izbore”, ocijenio je Serdar Erasilan, stanovnik Antakye.

Međunarodna krizna grupa nedavno je objavila izvještaj o opasnosti prelijevanja sirijske krize u Tursku.

Od zvanične Ankare traži se da vodi više računa o balansu između sunita i manjinskih vjerskih zajednica, posebice u područjima gdje su povijesno naseljeni. Vladajuća stranka u Antakyi o ovoj temi nije htjela govoriti.

Izvor: Al Jazeera