Tenzije u slovačkoj Vladi, ministar policije ne da ostavku

Robert Fico, Robert Kalinak, Slovačka
Robert Kalinak blizak je saveznik premijera Roberta Fica, u prošlosti je povezivan s korupcionaškim skandalima (EPA)

Tenzije u koalicijskoj Vladi Slovačke sve više rastu, nakon što je u subotu ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak odbio podnijeti ostavku nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove djevojke, navodi AP, kako prenosi Tanjug.

Navodi se da je stranka etničkih Mađara Most-Hid, manjinski partner u Vladi, koju vodi premijer Robert Fico, zatražila ostavku Kalinaka i uključivanje stranih istražitelja u istragu ubojstva novinara.

Agencija AP navodi da je, nakon što je Kalinak, bliski saveznik Fica u njihovoj objedinjenoj ljevičarskoj stranci Smer-Socijaldemokratska stranka, izjavio ranije u subotu da nema namjeru podnijeti ostavku, Most-Hid je najavio za 15. ožujka sastanak rukovodstva stranka na kojem će se razgovarati o budućnosti vladajuće koalicije.

U Ficovoj Vladi treći koalicijski partner je ultranacionalistička Slovačka nacionalna stranka.

Povezivan s korupcionaškim aferama

Agencija navodi da je ostavku Kalinaka zahtijevala i oporba, a da je ovaj ministar u prošlosti povezivan s korupcionaškim skandalima.

Dvoje slovačkih dužnosnika bliskih premijeru Ficu, za koje se u priči ubijenog slovačkog novinara Jana Kucijaka navodi da su povezani sa organiziranim kriminalom, podnijeli su ranije ostavke.

S položaja su se povukli glavna državna savjetnica u Vladinoj kancelariji Marija Troškova, inače bivša manekenka, te sekretar slovačkog vijeća za sigurnost Vilijam Jasanj, prenio je ranije AP.

Slovačka policija je oslobodila sedam osoba uhićenih u vezi ubojstva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove djevojke, objavivši da zasad nema dokaza da su povezanim s tim zločinom.

Slovačka novinska agencija TASR, pozivajući se na policijske izvore, prenosi u subotu da su osumnjičeni pušteni na slobodu nakon 48-satnog pritvora, a mediji napominju da je to učinjeno jer više nije bilo osnova za njihovo zadržavanje, prenijela je Hina.

Ranije je agencija Reuters, pozivajući se na internetski portal tvnoviny.sk, objavila da su vlasti oslobodile šest od sedam osoba koje su zadržane u pritvoru u vezi s istragom ubojstva Jana Kucijaka i njegove djevojke te da se očekuje da će i sedma osoba biti puštena.

Policija je u četvrtak privela sedam osoba u vezi s istragom ubojstva Kucijaka i njegove djevojke, javili su lokalni mediji prenoseći izjavu načelnika policije Tibora Gašpara.

On je ranije rekao za televiziju TA3 da je policija izvela pretres na nekoliko lokacija u istočnoj Slovačkoj u vezi s ljudima za koje se interesirao Kuciak.

Racije povezane s talijanskim biznismenima

Gašpar nije naveo imena, ali je rekao da su racije povezane s talijanskim biznismenima za koje se sumnja da imaju veze s talijanskom mafijom, o čemu je Kuciak pisao u svom posljednjem, posthumno objavljenom članku.

Na portalu tvnoviny.sk je, međutim, objavljeno je da je u pritvoru bio zadržan Antonino Vadala, a naveden je i puni ili djelomični identitet i ostalih šest osoba.

Tijela Kucijaka i njegove djevojke pronađena su u njihovom stanu u mjestu Velka Mača, a pretpostavlja se da je novinar ubijen jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU-a putem porezne prevare u koju su bili umiješani slovački i talijanski državljani povezani s organiziranom kriminalnom grupom ‘Ndrangheta.

Tisuće ljudi u petak su prosvjedovali u Bratislavi i drugim slovačkim gradovima zbog ubojstva, a organizacija Reporteri bez granica pozvala je europske dužnosnike da ustanu u obranu novinarstva.

Maršu u slovačkoj prijestolnici, u kojem je sudjelovalo između 10.000 i 15.000 ljudi, priključio se i predsjednik Andrej Kiska.

Izvor: Agencije