Tenkovi se povlače iz Homsa

Tenk sirijske armije snimljen u ponedjeljak u Homsu (AFP)

Rami Abdel Rahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava kazao je da ne zna da li u toj četvrti ima još borbenih vozila.

Razmjena vatre u kvartu okončana je prije povlačenja tenkova, kazao je Abdel Rahman, pozivajući se na pobunjenike iz Homsa. Pedeset posmatrača Arapske lige stiglo je u ponedjeljak u Siriju kako bi procijenili situaciju na terenu.

Njihova misija sastavni je dio plana Arapske lige za izlazak iz krize koji predviđa prekid nasilja, povlačenje vojske iz gradova i slobodno kretanje po zemlji za arapske posmatrače i novinare.

Posmatrači stigli u Homs

U timu je 50 posmatrača i deset zvaničnika sekretarijata Arapske lige, koji su doputovali privatnim egipatskim avionom, prenio je Reuters izjavu neimenovanog zvaničnika koji je dočekao posmatrače na aerodromu u Damasku.

Agencija France presse, međutim, javlja da su posmatrači Lige već stigli u žarište sukoba – u sirijski grad Homs, ali da ne mogu da rade posao zbog koga su došli.

Aktivisti su izvijestili da je najmanje 45 osoba poginulo diljem zemlje u ponedjeljak, 33 od njih u Homsu.

‘Okončati tragediju’

Čelnik Sirijskog nacionalnog vijeća Burhan Ghalioun rekao je, na konferenciji za novinare u Parizu, da neki od posmatrača “kažu da ne mogu da idu tamo gdje vlasti ne žele da oni odu”.

Ghalioun  je, istovremeno, pozvao UN i Ligu da interveniraju da se “okonča ova tragedija” a “Vijeće sigurnosti UN da usvoji plan Lige i osigura njegovu primjenu”.

Zvanični Pariz je zatražio od sirijskih vlasti da već danas puste posmatrače u Homs, gdje se, navodno, žestoko postupa sa pristalicama opozicije.

Zabrinutost Pariza

Portparol francuskog Ministarstva inostranih poslova Bernard Valero je izrazio krajnju zabrinutost Pariza zbog “nastavka pogoršanja situacije u Homsu”, gdje, kako tvrdi, sirijska vojska otvara vatru, koristeći i tešku artiljeriju na protivnike vlade.

“Represije i nasilje bez presedana kojima pribjegava režim u Damasku moraju biti zaustavljeni”, rekao je Valero, a prenosi agencija Itar-Tas.

Prema njegovim riječima, u skladu sa planom Lige, posmatrači treba da se uvjere da sirijska vlada “prekida nasilje, oslobađa političke zatvorenike, vraća vojsku u kasarne i otvara slobodan pristup novinarima na teritoriju zemlje”.

Ruska državna agencija prenijela je iz Moskve da je sirijski ambasador u Rusiji Riyad Mohammad Haddad izrazio spremnost “sirijske strane da sarađuje s posmatračima Lige koji su stigli u Siriju” i dodao da njihova aktivnost “na osnovu visokih standarda profesionalizma i objektivnosti treba da doprinese stabilizaciji stanja”.

U susretu sa Haddadom, zamjenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov je rekao da Moskva podržava napore Lige da se u koordinaciji sa vladom Sirije prekine nasilje sa koje god strane ono poticalo. On je, istovremeno, potvrdio spremnost Rusije da pomogne da sami Sirijci riješe unutrašnju krizu u zemlji.

Dvjesto eksperata

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je izrazilo uvjerenje da bi usvajanje ruskog nacrta rezolucije o Siriji dalo impuls za praktičnu realizaciju inicijativi Lige za “rješavanje sirijskog problema mirnim sredstvima bez bilo kakvog vanjskog miješanja”.

Prema planu koji je 2. novembra odobrila Sirija, do kraja godine u Siriju će stići oko 200 eksperata, čiji je glavni zadatak da se zaustavi krvoproliće, u kome je po procjenama UN poginulo od marta 5.000 ljudi, i da se doprinese izlasku iz oštre unutarpolitičke krize.

Šef misije arapskih posmatrača, sudanski general Muhamed al-Dabi već se nalazi u Siriji od subote.

Izvor: Agencije