Teniska afera u Španiji: Uhapšene 83 osobe, 28 tenisera

Među uhapšenima se nalazi i teniser koji je prošle godine igrao na US Openu (Ilustracija)

Španska policija uhapsila je 83 osobe, od čega 28 tenisera, zbog namještanja mečeva na turnirima Futures i Challenger serije.

Europol je saopćio da se među njima nalazi i teniser koji je prošle godine igrao na US Openu, a sumnja se da je namješteno čak 97 mečeva, prenosi Anadolija.

Prema navodima brojnih španskih medija, sve je organizirala kriminalna grupa iz Armenije, koja je podmićivala tenisere kako bi utjecala na rezultate i tako stekla veliku finansijsku dobit.

Navodno su članovi ove kriminalne grupe bili prusutni i na turnirima na kojima su namještali mečeve.

Zaplijenjena i ‘sačmarica’

Istraga o namještenju teniskih mečeva počela je 2017. godine, kada je Jedinica za integritet tenisa ukazala na neregularne aktivnosti vezane za unaprijed zakazane mečeve Futures i Challenger turnira Međunarodne teniske federacije – ITF.

Osumnjičeni su podmićivali profesionalne igrače kako bi namjestili mečeve, a za oplade su koristili identitete hiljada osoba.

Evropski mediji navode da je na dan velike akcije izvršeno 11 pretresa kuća u Španiji te da je zaplijenjeno 167.000 eura, puška “sačmarica”, preko 50 elektronskih uređaja, kreditne kartice, pet luksuznih automobila i dokumentacija.

Također, zamrznuta su 42 bankovna računa.

Izvor: Agencije