Oglasi

Teniseri traže više testova na doping

Krovna kuća sporta razmatra uvođenje programa na korištenje nedozvoljenih sredstava po uzoru na one u biciklizmu.
Federer: Mi nemamo česte provjere krvi tokom godine, meni ne bi smetalo da se češće dešavajuEPA

Upravna tijela svjetskog tenisa razmatraju da li se mogu usvojiti mjere, kreirane u biciklizmu, kako bi se iskorijenile prevare vezane za doping.

Menadžer Međunarodne teniske federacije (ITF) za borbu protiv dopinga Stuart Miller izjavio je kako krovna kuća ovog sporta radi marljivo kako bi se povećao broj krvnih i testova nakon takmičenja na igračima.

Nakon što je doživotnu suspenziju zbog korištenja nedozvoljenih sredstava dobio biciklista Lance Armstrong, Roger Federer i Andy Murray pozvali su na pojačano testiranje u tenisu.

Murray je za Armstrongov slučaj kazao kako je „veoma šokantan“.

„Ne biste voljeli da bilo šta slično se desi u vašem sportu“, kazao je Murray, dok je Federer dodao:

„Mi nemamo česte provjere krvi tokom godine. Meni ne bi smetalo da se češće dešava.“

Tokom telefonskog intervja za agenciju AP, Miller iz ITF-a je kazao kako se radi na povećanju kapaciteta testiranja.

„Žestoko radimo na povećanju proporcija testiranja nakon što teniser završi sa nastupom na takmičenju, a naročito na povećanju testiranja krvi. Na tome radimo već duže vremena. Nadam se da ćemo do kraja godine imati neke naznake napretka“, rekao je.

Biološki pasoš

U biciklizmu također postoje i takozvani programi „biološkog pasoša“ koji prate očitanja krvi sportaša tokom vremena oko mogućih naznaka korištenja dopinga.

Biciklističke federacije koristile su dokaze iz ovih programa kako bi kaznile sportaše, te neke druge takmičare primorale na dodatne testove.

Bez navođenja vremenskog okvira, Miller je kazao „kako bi bilo lijepo“ da tenis napravi sličan sistem praćenja tokom 2013. godine.

„Veoma pažljivo razmatramo uvođenje biološkog pasoša sportaša u tenisu. Ne želim kazati kada će se to desiti sve dok ne budemo imali funkcionalan program. Želimo biti sigurni da, ako ga već imamo, radi kako treba“, dodao je.

Izvor: Agencije