Tenis: 1.000. pobjeda Rogera Federera

Roger Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena (EPA)

Švicarski teniser Roger Federer osvojio je u nedjelju titulu na ATP turniru u Brisbaneu, ostvarivši u finalu 1.000. pobjedu u karijeri, protiv Kanađanina Miloša Raonića, rezultatom 6:4, 6:7 (2:7), 6:4.

Ovo je bila 83. ATP titula švicarskog tenisera u karijeri na 125 odigranih turnira.

Samo su Amerikanci Jimmy Connors sa 1.253 (osvojio 109 turnira) i Čeh Ivan Lendl sa 1.071  (pobjednik na 94 turnira) u karijeri ostvarili više od 1.000 pobjeda.

Raonić je pružio snažan otpor Švicarcu, ali je u trećem setu poklekao poslije jedne duple servis greške, kojom je Federeru dao meč loptu.

Potom je Raonić forhendom pogodio mrežu, čime je okončan meč koji je trajao dva sata i 13 minuta.

“Nikada neću zaboraviti meč kojim sam ostvario svoju jubilarnu pobjedu. Ovo je poseban trenutak i drago mi je što sam ovo ostvario”, kazao je Federer.

Dok je preuzimao trofej, iznad njega je stotine balona, uz aplauz publike, formiralo rečenicu “Čestitamo, Roger, ostvario si 1.000. pobjedu”.

Wawrinki titula u Chennaiju

Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena, sa samo 14 godina postao je prvak Švicarske u svim kategorijama, a njegovo ime se prvi put našlo na ATP listi 1998. godine.

U međuvremenu je Federerov sunarodnkak Stanislas Wawrinka pobjednik na ATP turniru u indijskom gradu Chennaiju, nakon što je u finalu slavio protiv najugodnijeg iznenađenja turnira Slovenca Aljaža Bedenea sa 6:3, 6:4.

Švicarac je opravdao naslov prvog nositelja i branitelja naslova Chennaija, kojeg je u zadnjih sedam godina osvajao tri puta, a jedini je odbranio naslov uz hrvatskog tenisera Marina Čilića, koji je bio pobjednik 2009. i 2010. godine.

Wawrinki je to osmi osvojeni turnir u karijeri, a Bedene, 156. igrač svijeta, koji se iz kvalifikacija probio do finala, igrao je svoje prvo ATP finale u karijeri.

Wawrinka je na putu do finala eliminirao i hrvatskog tenisera Bornu Ćorića.

Izvor: Agencije