Temperaturni rekord u julu upozorava na klimatske promjene

Vrućina
Naučnici navode da je temperatura na globalnom nivou porasla za 0,04 stepena, u odnosu na prethodno najtopliji mjesec, juli 2016. (EPA)

Protekli srpanj bio je najtopliji mjesec izmjeren na Zemlji od kada je počelo mjerenje temperature 1880. godine, što je još jedan rekord za koji znanstvenici kažu da podržava predviđanja o klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek.

Američka nacionalna administracija za oceane i atmosferu priopćila je u četvrtak da je srpanj bio za 0,95 stupnjeva Celzijusa topliji od prosjeka za taj mjesec u 20. stoljeću, prenosi Tanjug agenciju AP.

S obzirom na to da je srpanj najtopliji mjesec u kalendaru, meteorolozi kažu kako to znači da je postavljen novi rekord za taj mjesec u posljednjih 140 godina.

Očekivan rezultat

Prošlomjesečne temperature su premašile prethodni rekord za srpanj, postavljen 2016. godine, za 0,03 stupnja.

Taj rezultat je bio očekivan budući da je nekoliko europskih zemalja, kao što su Francuska, Belgija i Njemačka, prijavile da su u srpnju premašeni prethodni nacionalni temperaturni rekordi.

U jednom švedskom selu zabilježeno je vrelih 34,8 stupnjeva, što je najviša temperatura izmjerena sjeverno od Arktičkog kruga.

Prema podacima Američke nacionalne administracije za oceane i atmosferu, proteklog srpnja 43. uzastopni put zabilježene su temperature iznad proseka za 20. stoljeće.

Lipanj je ove godine također zabilježio temperaturni rekord za taj mjesec za proteklih 140 godina.

Iza rekordne 2016. godine

Ova godina je do sada 0,95 stupnjeva toplija od dugogodišnjeg prosjeka, ali i dalje iza rekorda iz 2016. godine.

Rekordne temperature događaju se u isto vrijeme kada i drugi klimatski ekstremi.

Zagrijavanje oceana dovelo je do ranog topljenja leda u Beringovom tjesnacu između Rusije i Aljaske, kaže Rick Thomann, stručnjak za klimu na Sveučilištu Alaska-Fairbanks.

Izvor: Agencije