Televizijski voditelj Almir Čehajić priveden u akciji SIPA-e

Almir Čehajić Batko osnivač je nevladine organizacije Otvorena mreža, koja se bavi humanitarnim radom (Al Jazeera)

U sklopu operativne akcije “Network”, koju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u Sarajevu je u utorak priveden Almir Čehajić Batko, televizijski voditelj i organizator brojnih humanitarnih akcija, zbog sumnji na zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno pranja novca.

Policija je, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), izvršila pretrese na četiri lokacije, u dva stambena i dva poslovna objekta.

Kako navodi portal Klix.ba, Čehajić je priveden zbog sumnje da je stekao protivpravnu imovinsku korist veću od 625.000 konvertabilnih maraka (312.500 eura).

Sumnjiči se za krivična djela u vezi s prikupljanjem novca kojima je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz Bosne i Hercegovine u bolnicama van zemlje koje su nudile takve usluge.

‘Prijava pacijenata’

Pored njega, osumnjičene su još dvije osobe, od kojih je jedna trenutno van Bosne i Hercegovine.

Almir Čehajić osnivač je nevladine organizacije Otvorena mreža, koja se bavi humanitarnim radom.

Iz ove organizacije oglasili su se na društvenoj mreži Facebook, navodeći da prenose Čehajićeve riječi kako je siguran da će se sve pozitivno završiti, “kako za organizaciju, tako i za pacijente”.

U objavi piše da je izuzeta određena dokumentacija iz službenih prostorija, a kao razlog SIPA-inog pretresa Čehajić navodi prijavu pacijenata koji su u programu Otvorene mreže za kadeverične transplantacije.

Izvor: Agencije