Teleskop Gaia ‘lovi’ milijardu zvijezda

Nakon nekoliko neprijatnih iznenađenja, evropski svemirskim teleskop Gaia spreman je za svoju naučnu misiju – istraživanje i mapiranje Mliječnog puta, saopćila je Evropska svemirska agencija – ESA.

“Gaia je spremna da počne svoju naučnu misiju u trajanju od pet godina, ali je njeno puštanje u rad ukazalo i na nekoliko neočekivanih anomalija”, objasnila je ESA, navodeći da će uprkos tim problemima biti u stanju u ljeto 2016. godine objaviti prvi “katalog neba” na osnovu podataka koje teleskop bude prikupio i poslao na Zemlju.

Lansiran sa svemirske baze u Gvajani, u decembru prošle godine, Gaia se nalazi na gotovo 1,5 miliona kilometara od naše planete.

Teleskop, čija je izgradnja koštala 740 miliona eura, ima zadatak lokalizirati milijardu zvijezdi u našoj galaksiji, od kojih će svaka biti snimljena i proučavana blizu 70 puta.

Satelit treba odrediti poziciju i kretanje zvijezda kao i njihovu udaljenost od Zemlje, parametar koji je najteže dobiti.

Udaljenost više od 99 posto zvijezdi nikada do sada nije precizno utvrđena.

‘Teška faza’

“Faza puštanja u rad je bila teška”, priznao je Timo Prusti, naučnik zadužen za projekat u okviru ESA.

“Ali, sve u svemu, Gaia je u dobroj formi da održi svoja obećanja”, dodao je on, prenosi AFP.

“Svi osnovni naučni ciljevi su ostvarljivi”, potvrdio je Prusti.

Jedan od problema na koje su stručnjaci naišli prilikom puštanja u rad instrumenata je pojava leda na optičkim uređajima, što je posljedica zadržavanja vode na satelitu prilikom njegovog lansiranja.

Led je uklonjen zagrijevanjem uređaja, ali će se ova operacija najvjerovatnije ponoviti tokom misije.

Drugi problem tiče se “parazitske svjetlosti” na koju je Gaia naišla, a koji će utjecati na sposobnost teleskopa da detektira bljeđe zvijezde.

“I dalje ćemo biti u prilici analizirati milijardu zvijezda, ako ne i više, sa sto puta većom preciznošću nego s Gaiainim prethodnikom Hipparcosom”, naveo je Giuseppe Sari, direktor projekta Gaia.

Izvor: Agencije