Telefonski razgovor Erdogana i Putina: Potvrđena privrženost Sporazumu iz Sočija

Erdogan najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu (EPA)

Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin telefonom su razgovarali o stanju  u Siriji, te potvrdili privrženost Sporazumu iz Sočija, objavila je agencija Anadolija u subotu navečer.

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Putin razgovarali o dešavanjima u Siriji te kako su dvojica lidera potvrdili privrženost sporazumu postignutom u Sočiju, 22. oktobra ove godine.

Naglašeno je također kako su Erdogan i Putin razgovarali o jačanju odnosa dvije zemlje, a u tom kontekstu i o poduzimanju koraka s ciljem povećanja obima trgovinske razmjene Turske i Rusije.

Turska i Rusija su 22. oktobra u Sočiju postigle dogovor o obustavi turske vojne operaciju na tursko-sirijskoj granici kako bi se pripadnici YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa Sirije.

Povratak izbjeglica

Dogovoreno je i da turske i ruske snage zajednički patroliraju u tom području, a prva takva kopnena patrola realizirana je 1. novembra na području između Ras al-Ayna i Kamishlija.

Erdogan je ranije najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu.

Turska je početkom prošlog mjeseca izvela vojnu operaciju protiv pripadnika kurdskih jedinica na tursko-sirijskoj granici, optužujući kurdske snage za terorizam, dok je vojnu operaciju opravdala i nastojanjima da u domovinu vrati sirijske izbjeglice koje se trenutno nalaze u kampovima u Turskoj.

Izvor: Agencije