Telefonski poziv kao spas pred ambisom droge

U Udruženju kažu kako je besplatna telefonska linija na raspolaganju svima koji žele da se izbore sa ovim problemom (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Došao sam u savjetovalište Udruženja Proslavi oporavak prije četiri mjeseca. Mama je pronašla broj na internetu i da nije bilo nje vjerovatno nikada ne bih ni prestajao sa uzimanjem droge. U početku mi je bilo čudno, nisam mislio da mi dolasci uopšte pomažu i dolazio sam samo zato što je mama bila uvijek raspoloženija i manje nervozna poslije sastanka.“

„Kada sam počeo da dolazim na grupe podrške, vidio sam da ima još mojih vršnjaka koji imaju slične probleme. Sa njima sam se opustio, posebno mi je značilo kada sam čuo da niko nije bolji ili gori, da nema pogrešnih odgovora nego da svi možemo biti iskreni i ono što jesmo. Dopalo mi se što se puno smijemo i što je atmosfera OK.“

„Neko vrijeme mi je bilo je teško da pronađem prave riječi i da objasnim sve što se dešava u meni, ali vremenom je postajalo lakše. Kada sam krenuo sa savjetovanjem, prekinuo sam sa uzimanjem droge, ali sam nastavio da pijem alkohol. Prije mjesec dana izašao sam sa društvom i nisam uspio da odbijem i ponovo sam povukao spid. Mama me je testirala i bila je skroz razočarana. Osjećao sam se grozno.“

„Na sastanku smo o svemu pričali i osjetio sam olakšanje, jer me nisu osuđivali nego razumijeli i pomogli su mi da ne odustanem. Pričali smo i o tome kako da se to ne ponavlja više jer ponovno uzimanje se dešava ali može i da se izbjegne. Znam da imam još da radim na sebi ali mi se sviđa ideja da mogu da se promijenim i da mogu da naučim kako da imam bolji život.“

Ovo su riječi jednog mladića iz Bosne i Hercegovine koji nas je zamolio da ostane anoniman kako bi mogao nastaviti sa liječenjem od ovisnosti, kao i sa povratkom u normalan život. On je jedan od stotina koji su se posljednje dvije godine javili na besplatni broj Udruženja Proslavi oporavak 0800-28000, a gdje su našli razumijevanje i pomoć.

Ovisnici mlađi od 14 godina

Povodom Međunarodnog dana brobe protiv zloupotrebe droga, koji se obilježava 26. juna, spomenuto udruženje čije je sjedište u Sarajevu upozorava na alarmantnu činjenicu, a to je da se sve više roditelja javlja kako bi pomogli svojoj maloljetnoj djeci čiji se broj među ovisnicima značajno povećao.

Na tu alarmantnu činjenicu ukazuje predsjednik Udruženja Borislav Goić koji ističe kako opojne droge u BiH sve češće probaju i konzumiraju prije 14. godine života.

„Zabrinjavajuća činjenica je veliki broj maloljetnika koji traže pomoć, što pokazuje da su droge danas razornije i dostupnije nego ranije. I dalje se najviše koristi kanabis (44,4 posto), potom spid i metamfetamin (38,3 posto), heroin (20,2 posto), i tako dalje“, istakao je on i dodao kako su to podaci sa kojim raspolaže udruženje.

Ističe kako se, uslijed povećane priče o ljekovitim svojstvima jednog segmenta kanabisa (od čega se izdvaja medicinska marihuana) mnogi odlučuju na konzumiranje ove droge koja je prvi korak ka ovisnosti i koja ima jako štetne posljedice za razvoj omladine.

Goić ukazuje kako su u posljednje dvije godine 183 ovisnika o narkoticima zatražila savjet i podršku u odvikavanju dok je daleko veći broj onih koji su koristili besplatnu telefonsku liniju kako bi saznali kako da se njihovi najmiliji i najbliži izbore sa ovim porokom.

Porodica ključni faktor

Liniju je Udruženje otvorilo 26. juna 2017. godine, upravo na današnji svjetski dan borbe protiv zloupotrebe droge.

„Helpline je na neki način omogućio građanima BiH koji imaju problema s ovisnošću ili njihovi najbliži da se slobodno jave i pitaju šta napraviti u novonastaloj situaciji. Jako je teško danas priznati da imate problem i da trebate nešto napraviti po tom pitanju“, rekao je Goić.

Sigurnost anonimnosti i činjenica da je besplatna linija, to je mnoge privuklo da se jave i zatraže savjet, a poslije i liječenje. Goić navodi kako je među onima koji su se javili za pomoć najviše nezaposlenih koji žive s roditeljima, a 37,9 posto ih ima završenu srednju stručnu spremu.

„Sa polovinom onih koji su nas pozvali smo radili telefonski zbog udaljenosti i pomagali im da se smjeste u bolnicu i druge ustanove te ih savjetovali, dok sa 40 posto njih radimo u grupama“, dodaje.

Ukazuje kako je svaki drugi od njih prvi put drogu probao od 14. do 18. godine godine života, ali je zabrinjavajući podatak da ih je čak 20 posto drogu probalo prije 14. godine.

„Prije osnivanja besplatne telefonske linije imali smo 60 do 80 korisnika, sada je taj broj osam puta veći. Bitno je naglasiti da mi ne pomažemo samo korisnicima, već i njihovim porodicama kroz porodično savjetovalište. Porodica je ključni faktor i prvo ona mora ozdraviti da bi pomogla svom članu, navodi predsjednik udruženja.

Pojedinačni plan oporavka

Dosta posla sa porodicama, ali više sa pojedinačnim korisnicima ima Cecilija Hajzler, Novosađanka sa trenutnom adresom u Sarajevu koja je odgovorna za provedbu individualnog plana oporavka kod klijenata.

Ona ističe kako su razne potrebe onih koji se javljaju, pa se sa svakim radi po pojedinačnom planu oporavka. Ono što je najbitnije kod svih je – probuditi nadu.

„Pokušavamo promeniti ambijent u porodici kroz multidimenzionalnu porodičnu terapiju. Dešava se da se javljaju roditelji, a deca ne žele da učestvuju jer smatraju da je ispravno to što rade i da nisu ovisnici“, ukazuje ona.

„U tim slučajevima radimo s roditeljima kako bismo im vratili moć, posvetili se sebi i postali faktor promene, jer većina porodica se fokusira na taj jedan problem koji imaju i život im se odvija u odnosu na njega. Dešava se da se deca vremenom priključe.“

Hajzler navodi kako Proslavi oporavak vodi posebne grupe podrške za majke ovisnika koje su daleko više angažirane od očeva ili su samohrane uslijed razvoda. Dodaje kako ovisnici sami sebe ne mogu motivirati ukoliko ne postoji podrška okoline na kojoj je i dio odgovornosti.

„Program traje od šest do 12 meseci. Neki su jakog karaktera, pa se već nakon tri meseca odluče za terapijsku zajednicu, odnosno komunu. Neki uspeju do 12. meseca da naprave veliki put, ali ima i onih kojima treba pomoć i posle tog vremena. Uglavno, svi se bore jer je priča o slobodi zarazna“, istakla je ona.

Iz Udruženja pozivaju kako je besplatna telefonska linija na raspolaganju svima koji žele da se izbore sa ovim problemom.

Izvor: Al Jazeera