Teku rokovi za formiranje vlade, Kurti nije otišao kod Thacija

Thaci je pozvao Kurtija na sastanak radi određivanja mandatara za sastav nove vlade odmah nakon konstituiranja Skupštine Kosova u četvrtak (EPA)

Nakon održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Kosova počeli su teći ustavni rokovi za formiranje kosovske vlade, prenosi agencija Beta.

Konstituirajuća sjednica održana je bez dogovora pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, a na njoj je za predsjednika izabran Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja (PS) iako je u prijedlogu dogovora bilo predviđeno da ta dužnost pripadne Demokratskom savezu Kosova (DSK).

Za izbor Konjufce glasali su zastupnici DSK-a jer bi bez njihovih glasova taj izbor bio nemoguć.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, sukladno ustavnim ovlastima, pozvao je na konzultacije čelnika PS-a Albina Kurtija.

Međutim, taj sastanak, na kojem bi, kako je najavljeno, predsjednik dao mandat Kurtiju da formira vladu, nije održan jer je on izvan Kosova, priopćeno je iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Kurti nije otišao kod Thacija

Thaci je pozvao Kurtija na konzultativni sastanak radi određivanja mandatara za sastav nove vlade nakon konstituiranja Skupštine Kosova u četvrtak.

“Kurti je u nemogućnosti sastati se s predsjednikom [Thacijem], s obzirom na to da je izvan Prištine. Ubrzo će obavijestiti predsjednika o danima i satima mogućeg sastanka”, stoji u odgovoru Samoopredjeljenja medijima.

Iz kabineta predsjednika Thacija priopćeno je da je Kurti ponovno pozvan na sastanak, no on je obavijestio Thacija da se ne može odazvati ni drugom pozivu na konzultacije o mandataru za sastav nove vlade, najavljene za večeras, navodeći da trenutačno nije na teritoriju Kosova.

Istovremeno je, kako prenosi Beta, Kurti navečer bio na prijemu za novinare koji je organizirala njegova stranka.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014., pravo da dobije mandatara ima jedino stranka ili predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova na izborima, podsjeća agencija.

Na temelju rezultata izbora od 6. listopada to pravo pripada PS-u i očekuje se da će Thaci za mandatara odrediti Kurtija.

Mandatar ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog tima Skupštini, koja bira Vladu.

Ne dobije li Vlada podršku 61 zastupnika, predsjednik Kosova u roku deset dana na temelju iste procedure imenuje drugog kandidata.

Ako ni u drugom pokušaju Vlada ne bude izabrana, raspisuju se novi izbori.

Tri opcije

DSK je uoči jučerašnje sjednice rekao da će, ako Samoopredjeljenje ne želi prihvatiti njihove zahtjeve za formiranje vlade, ta stranka onda odustati od svih pozicija i pružiti bezuvjetnu podršku za izbor predsjednika Skupštine i vlade na čelu sa Samoopredjeljenjem.

Međutim, čelnik stranke Isa Mustafa sinoć je izjavio da PS ne može računati na bjanko podršku DSK-a, kao i da su svi dosadašnji dogovori odlukom PS-a da predloži svog kandidata za predsjednika Skupštine pali u vodu i da, ako PS želi nove dogovore, onda se ponovno kreće od nule.

Samoopredjeljenje u ovom trenutku nema potreban 61 glas za formiranje Vlade Kosova.

Klub Samoopredjeljenja ima 30 zastupnika, a podršku im pruža i deset zastupnika iz redova manjinskih zajednica, tako da im nedostaje 21 glas.

Izlaz iz te situacije jesu novi pregovori s DSK-om, manjinska vlada ili novi izbori, prenosi Beta.

Izvor: Agencije