Tehnološki divovi za suzbijanje terorističkih sadržaja na internetu

Poziv za uklanjanje terorističkih sadržaja nije obavezujuće naravi (Reuters)

Pet globalnih tehnoloških kompanija (Facebook, Amazon, Google, Twitter i Microsoft) obećalo je da će suzbiti objavljivanje terorističkih sadržaja na internetu.

Konkretan povod im je napad u Christchurchu, na Novom Zelandu, u kojem je ubijena 51 osoba.

Napadač je svoj krvavi pohod uživo prenosio na društvenim mrežama.

Kompanije će zajednički razviti alate za otkrivanje i brisanje terorističkih materijala.

Slogan ‘Poziv iz Christchurcha’

Sastanak pod sloganom “Poziv iz Christchurcha” s predstavnicima kompanija, održan u Parizu, organizirali su francuski predsjednik Emmanuel Macron i novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Susret je simbolički počeo maorskom pjesmom, koja izražava bol novozelandskih stanovnika zbog pokolja 51 muslimana u džamijama u Christchurchu 15. ožujka.

“Napad je zgrozio javnost tim više što je planiran kako bi bio što krvaviji. Facebook, koji je korišten kao platforma za izravni prijenos, pokušao je ukloniti snimku: uklanjali su je milijun i pol puta. U prva 24 sata ponovo se pojavljivala na YouTubeu svake sekunde”, rekla je Ardern u razgovoru za francuski dnevni list Le Monde.

“Pred takvim fenomenom ne možemo djelovati sami, na razini pojedine zemlje. Za svjetsku mrežu moramo pronaći svjetski odgovor”, istaknula je Ardern.

Poziv nema obavezujući karakter

“Poziv iz Christchurcha traži od zemalja i velikih tehnoloških kompanija da djeluju protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na internetu”, priopćio je Macronov ured.

Inicijativi se pridružilo dvadesetak čelnika i poduzetnika, među kojima kanadski premijer Justin Trudeau i norveška premijerka Erna Solberg.

Sastanku su nazočili jordanski kralj Abudlah, senegalski predsjednik Macky Sall, britanska premijerka Theresa May te direktori tehnoloških tvrtki.

No, poziv nije obvezujuće naravi, zbog čega ga neki smatraju tek lijepom željom, konstatira AFP.

Izvor: Agencije