Tehnološki divovi optuženi za stradanje djece prisiljene na rad u Africi

U Tesli, Appleu, Googleu, Microsoftu i Glencoreu nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju informaciju o tužbi (EPA)

Pet vodećih svjetskih tehnoloških kompanija optuženo je da snose dio odgovornosti za smrt i teške povrede djece u Africi, prisiljene na rad u rudnicima kobalta, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Tužbu protiv Tesle, Applea, Alphabeta, Microsofta i Dell Technologiesa podigla je, u ime 14 porodica iz Demokratske Republike Kongo (DRK), pred sudom u Washingtonu američka neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava.

Kompanije su dio sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove djece, tvrde u organizaciji.

To je prvi slučaj da se više kompanija iz tehnološkog sektora suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta, napominje Reuters.

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformiranih ruku i nogu. Neka su i osakaćena.

Sakaćenje i ubijanje djece

Šestero od 14 djece u tom predmetu stradalo je u urušavanju tunela, a ostala su pretrpjela povrede koje su im promijenile život, uključujući paralizu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Te kompanije – najbogatije kompanije na svijetu, kompanije koje proizvode fancy uređaje – tolerirale su sakaćanje i ubijanje djece kako bi se domogle jeftinog kobalta”, kazao je advokat porodica Terrence Collingsworth za Thomson Reuters Foundation.

Zbog ektremnog siromaštva porodica, djeca – neka u dobi od samo šest godina – bila su prisiljena napustiti školu i raditi na poslovima vađenja kobalta u vlasništvu britanske rudarske tvrtke Glencore.

Glencore se već suočio s optužbama da koristi dječji rad.

Neka su djeca bila plaćena samo 1,50 dolara po danu, a radila su šest dana u sedmici, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Ti ljudi moraju birati između smrti od gladi i riskiranja života da bi se prehranili”, upozorava Collingsworth.

Litijske baterije

Dell je na zahtjev Thomson Reuters Foundationa za komentarom elektronskom poštom odgovorio da “nikada nije svjesno nabavljao sirovine”, proizvedene dječjim radom. Dodali su i da su pokrenuli istragu o tim navodima.

U Tesli, Appleu, Googleu, Microsoftu i Glencoreu nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju informaciju o tužbi.

Kobalt je važna sirovina za proizvodnju litijskih baterija koje se koriste u proizvodima tehnološke industrije. Više od polovine tog metala vadi se u Kongu.

Prema istraživanju Evropske komisije iz 2018. godine, globalna potražnja za kobaltom trebala bi u idućih 10 godina rasti sedam do 13 posto godišnje.

Izvor: Agencije