Oglasi

Tehnološke kompanije će pratiti 'ekstremističke' sadržaje na internetu

Novozelendska premijerka objavila da su se svjetski čelnici udružili sa tehnološkim kompanijama, uključujući Facebook, YouTube i Google.
Ardern je pozvala internetske kompanije na akciju nakon napada u novozelandskim džamijamaReuters

Svjetski čelnici udružili su se s tehnološkim kompanijama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi osnovali organizaciju za borbu protiv "terorističkih i ekstremističkih sadržaja na mreži", objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

"Novi samostalni globalni internetski forum za borbu protiv terorizma (GIFCT) ometat će terorističke i nasilne ekstremističke upotrebe društvenih mreža", Ardern je objasnila u Ujedinjenim narodima u New Yorku, prenosi Hina.

Ardern je pozvala internetske kompanije na akciju nakon napada u novozelandskim džamijama ovoga proljeća, jer je napadač svoj krvavi pohod prenosio uživo putem interneta.

Odgovor na krizu

Zatim su isječci "kopirani i ponovno učitavani u neviđenim razmjerima", saopćeno je u zajedničkoj izjavi Arderna i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Broj zemalja koje podržavaju inicijativu porastao je na 48 zemalja i tri međunarodne organizacije, navodi se u saopćenju.

Ardern je rekla da će novi protokol za odgovor na krizu pomoći vladama i tehnološkim kompanijama nakon napada da koordiniraju i upravljaju napadima putem interneta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.