Tehnologijom protiv denga groznice

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se denga groznicom godišnje zarazi blizu 400 milijuna ljudi.

Iako se ova bolest, koju prenose komarci, lako može spriječiti, broj slučajeva je znatno porastao proteklih godina. U Latinskoj Americi to je jedan od najčešćih uzroka smrti kod djece.

Grupa inženjera iz Kostarike sada koristi modernu tehnologiju kako bi spriječila širenje zaraze.

U četvrti Pavas u San Joseu, radnici Ministarstva zdravstva prskanjem uništavaju komarce. Ovo je rutinska operacija u području bez pitke vode.

Uz fotografiju se šalje i GPS lokacija

Bez dobrih sanitarnih uvjeta, larve komaraca lako se razvijaju, a denga groznica je, nažalost, sastavni dio života.

Broja slučajeva bolesti, koja izaziva visoku temperaturu, simptome slične gripi, a ponekad i smrt, u porastu je u Latinskoj Americi.

Claudia Ordonez opisuje kako je njezin desetogodišnji sin nedavno obolio od denge. Četiri dana je imao groznicu i krvarenje iz nosa.

Ali uskoro će se stanovnici Kostarike moći i sami boriti protiv zaraze pomoću aplikacije za telefone.

“Znanstvenici kažu da je informiranje ključno u sprječavanju širenja denga groznice, a ova jednostavna aplikacija mogla bi igrati značajnu ulogu u tome. Još je u beta fazi, ali kad bude objavljena, doista bi mogla pomoći u borbi protiv ove bolesti”, javlja iz Kostarike reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Aplikacija potiče korisnike da fotografiraju područja u kojima bi se komarci mogli razmnožavati.

Uz fotografiju se šalje i GPS lokacija, što zdravstvenim radnicima daje jasniju sliku gdje bi trebali fokusirati operacije prskanja komaraca.

Tvorac aplikacije Hansel Cordero iz kompanije Geotecnologias, kaže da probna verzija mnogo obećava.

Siromašniji izloženiji zarazama

“Aplikacija ima veliki potencijal. Izuzetno je jednostavna u smislu da je svako može koristiti. Također, može se primijeniti na druge zdravstvene sustave, prvo na državnoj, a zatim i na međunarodnoj razini”, kaže Cordero.

Tvrtka surađuje sa Ministarstvom zdravstva, a liječnik Rodrigo Marin iz MInistarstva, kaže da ova tehnologija može pomoći najizloženijima ovoj bolesti u regiji.

“Širenje bolesti ima veze s klimatskim i ekološkim uvjetima, ali i sa socijalnim faktorima. Većina zaraznih bolesti izravno je povezana sa siromaštvom. Siromašniji su više izloženi zarazama poput denga groznice”, obkjašnjava Marin.

Aplikacija nije zamjena za bolje uvjete života i opskrbu pitkom vodom, ali mogla bi pomoći u kontroliranju bolesti koja pogađa milijune ljudi.

Izvor: Al Jazeera