Tehnologija za spas otoka koji nestaje

Kanadski istraživači počeli su primjenjivati tehnologiju koja se koristi kod videoigrica, kako bi mogli predvidjeti eroziju obale Otoka Princ Edward – sa iznenađujućim rezultatima.

Ovaj otok godišnje gubi desetine kvadratnih kilometara svoje obale i situacija se pogoršava.  

Na mjestu gdje je nekada stajala skromna kuća Barbare McKenne sada je voda, 25 metara od plaže. Prisjeća se šta su sve izgubili u naletu vodene stihije.

“Valjda smo se na to navikli. Na to da kuće više nema i da nije nestala odjednom, preko noći. Izgubili smo je postepeno. I to je nešto na šta se morate navići.”

Na Otoku Princa Edwarda nalaze se neke od najtraženijih nekretnina pored mora. Međutim, rast nivoa mora i sve brutalnije oluje iz godine u godinu ruše idiličnu sliku, ali i kuće.

Na udaru i infrastruktura

“Ne gubimo ovdje samo zemljište. Gubi se i novac koji smo platili. Između tri i sedam dolara po kvadratnom metru. I svaki novi koji se obruši u vodu dodatno košta”, kaže biznismen Mike Cassidy.
 
Na udaru je i vitalna infrastruktura. Svjetionik će dobrovoljci uskoro pomjeriti dalje od obale. Mostovi, putevi, čak i gradovi su na udaru valova i nevremena. 
 
Izlgeda kao videoigra i to zato što Clive, kako je ovde poznat, kombinuje podatke o eroziji i nivou mora sa konzolom za igrice. 
 
Jednim klikom prelazite preko otoka kako biste vidjeli pogođena područja i ona koja bi se mogla naći na udaru za koju godinu.
 
Više pogledajte u videosnimku…
 
Izvor: Al Jazeera