Teheran želi izvoziti više nafte, nema pregovora o projektilima

Iran želi izvoziti najmanje 700.000 barela nafte dnevno (EPA)

Iran želi izvoziti najmanje 700.000 barela nafte dnevno do barem 1,5 miliona ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekla su za Reuters dvojica iranska dužnosnika i diplomat.

“U znak dobre volje i korak naprijed prema otvaranju pregovora, odgovorili smo na prijedlog Francuske. Želimo izvoz nafte od 700.000 barela dnevno plaćenih novcem, a to je samo početak. Izvoz bi trebao doseći 1,5 milion barela”, kazao je visoki iranski dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik rekao je da se o “iranskom programu balističkih projektila ne može i neće pregovarati. To smo naglasili vrlo jasno i otvoreno.”

Pravo na obogaćivanje uranija

Dužnosnici nisu detaljno opisali francuski prijedlog, a francuski dužnosnici nisu bili u mogućnosti komentirati.

Iranski diplomat kazao je da Iran, također, odbacuje bilo kakve razgovore o njihovom “pravu na obogaćivanje uranija, svog domaćeg nuklearnog goriva, a zauzvrat će se potpuno posvetiti obvezama nuklearnog sporazuma iz 2015. godine”.

Izvori iz naftne industrije rekli su Reuters da je iranski izvoz nafte u julu pao na 100.000 barela dnevno, zbog sankcija SAD-a koje jeamerički predsjednik Donald Trump uveo nakon što prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

Izvor: Agencije