Teheran smatra da neće doći do sukoba na Bliskom istoku

Nijedna zemlja nema iluziju da može da se sukobi sa Iranom, tvrdi Zarif (EPA)

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif ocenio je da neće doći do novog rata u regionu, da Teheran ne želi sukob i istakao da nijedna zemlja nema iluziju da može da se sukobi sa Iranom.

U međuvremenu, saudijski mediji izvestili su da su se ova kraljevina i brojne zemlje Zaliva složile da zatraže da SAD da pregrupiše svoje vojne snage u zalivskim vodama i teritorijama.

Prema izveštajima, odobrenje je doneto na osnovu bilateralnih sporazuma između Vašingtona i zemalja Zaliva.

Motiv za ovaj potez, prema saudijskim izveštajima, bio je da spreči pokušaje Irana da zaoštrava situaciju, a ne da se te trupe angažuju u ratu sa tom zemljom.

Do porasta napetosti u regionu došlo je pošto je američka ambasada u Iraku ranije saopštila da je od State departmenta dobila naređenje da svo osoblje koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija u odnosima SAD sa Iranom, preneo je Reuters.

Nove prijetnje iz Irana

Upozorenje je usledilo pošto je Vašington prošle nedelje saopštio da je otkrio navodne nove pretnje iz Irana, koje su, kako je navedeno, usmerene na Amerikance i američke interese, prenosi AP.

Potom je portparol nemačkog Ministarstva odbrane saopštio da ta zemlja obustavlja vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, tvrdeći da Berlin ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana.

Nemačkoj se pridružila Holandija, koja je suspendovala misiju u Iraku, a čiji je cilj bio pružanje bezbednosne pomoći lokalnim vlastima.

Naime, osoblje holandske vojske je u saradnji s drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka, preneo je Reuters.

Oglasio se i emir Kuvajta Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, koji je poručio da kuvajtska vojska mora da bude spremna zbog konflikata na Bliskom Istoku, koji su doveli do stanja nesigurnosti i smanjene bezbednosti.

Američki predsednik Donald Trump saopštio je svom timu za nacionalnu bezbednost i drugim saradnicima kako ne želi da se tenzije sa Teheranom pretvore u novi rat, ali je takođe jasno stavio do znanja da će zaštititi američke interese u regionu, kažu američki zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije