Teheran: Sankcije iranskom svemirskom programu neefikasne

Nove sankcije uvedene su usred tenzija u vezi s iranskim nuklearnim programom (EPA)

Iran je u srijedu ocijenio da su američke sankcije uvedene teheranskoj civilnoj Svemirskoj agenciji i dvjema istraživačkim organizacijama zbog navodnog korištenja za unapređivanje spornog raketnog balističkog programa “neefikasne”.

“Amerikanci su zavisni od sankcija. Ove sankcije potpuno su neefikasne”, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim, prenio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države uvele su u utorak sankcije iranskoj Svemirskoj agenciji, Svemirskom istraživačkom centru i Astronautičkom istraživačkom institutu.

Nove sankcije uvedene su usred tenzija u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Nema pregovora bez ukidanja sankcija

Američki predsjednik Donald Trump povukao se prošle godine iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015.

Trump je u posljednje vrijeme izražavao spremnost za nastavak pregovora s Teheranom, ali su iranski zvaničnici kategorični u tome da pregovora neće biti dok američke sankcije ne budu ukinute.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je saopćila da se Iran sve više udaljava od nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama te posljednjih sedmica nastavlja gomilati zalihe obogaćenog uranija.

Navedeno je da Iran trenutno raspolaže s 241,6 kilograma nisko obogaćenog uranija, što je za 36,6 kilograma više nego početkom jula, odnosno za 38,8 kilograma više od ograničenja propisanog sporazumom.

Izvor: Agencije