Teheran: SAD krije istinu o napadu na bazu u Iraku

Američka vojska je saopćila da je u iranskom napadu više od 100 vojnika zadobilo povrede mozga (EPA)

Sekretar iranske Revolucionarne garde Ali Shamkhani optužio je Washington da je prikrivao informacije o iranskom raketnom napadu na američku bazu u Iraku.

Nije iznio detalje u objavi na Twitteru, kojom je reagirao na optužbu američkog državnog sekretara Mikea Pompea da Iran krije informacije o širenju korona virusa u toj zemlji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Pompeova zabrinutost zbog onoga što on smatra prikrivanjem širenja korona virusa dolazi nakon što Bijela kuća nije objavila istinite informacije o napadu na bazu Ain al-Assad”, napisao je Shamkhani.

Raketni napad na američku bazu

Iran je izveo raketni napad na bazu Ain al-Assad u Iraku početkom januara, nekoliko dana nakon što je u američkom zračnom napadu ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Američka vojska je saopćila da je u iranskom napadu više od 100 vojnika zadobilo povrede mozga, dok su iranski vojni zvaničnici tvrdili da je nekoliko pripadnika američkih snaga poginulo.

Pompeo je ranije rekao da su Sjedinjene Američke Države veoma zabrinute zbog toga što Iran možda zataškava detalje o širenju korona virusa i apelirao na Teheran da kaže istinu o epidemiji.

Izvor: Agencije