Teheran: SAD je ovisan o sankcijama

Zairf je optužio SAD da 'agresivno nastupa' prema evropskim potpisnicima nuklearnog sporazuma s Iranom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u razgovoru ocijenio da su Sjedinjene Američke Države ovisne o sankcijama.

“Mislim da u Sjedinjenim Američkim Državama vlada bolest, a to je ovisnost o sankcijama”, rekao je Zarif u razgovoru za američki kanal CNN u nedjelju.

“Čak i tokom Obamine administracije (2009.-2017.), Sjedinjene Američke Države bile su sklonije zadržavanju neukinutih sankcija umjesto da provedu u djelo sankcije koje su se obvezale ukinuti”, rekao je, prenosi Hina.

To je prvi Zarifov razgovor s nekim zapadnim medijem nakon što je Washington u maju napustio iranski nuklearni sporazum i nakon uvođenja američkih sankcija 6. augusta.

“Mislili smo da su Sjedinjene Američke Države shvatile da u pogledu Irana sankcije izazivaju ekonomske poteškoće, ali ne i željene političke ishode”, istaknuo je iranski ministar.

“Mislio sa da su Amerikanci naučili tu lekciju, ali bio sam u krivu”, rekao je Zarif, jedan od glavnih autora sporazuma potpisanog 2015. u Beču između Teherana i velikih sila.

Radna grupa

Povodom 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a svrgnut demokratski izabran iranski premijer, Zarif je u nedjelju na Twitteru napisao: “Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. (Mohammeda) Mossadegha, vratio diktaturu i potčinio Irance u idućih 25 godina. Sada ‘radna grupa’ sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više”, rekao je govoreći o radnoj grupi koja ima zadaću koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na Iran.

U intervjuu za CNN, Zarif je rekao kako misli “da američka administracija još vjeruje da radi s vladom koju je ona postavila nakon državnog udara 1953.”

Čini se da je Zarif odbacio mogućnost pregovora s Trumpovom administracijom te vjeruje da pritisak evropskih saveznika može uvjeriti Bijelu kuću da promijeni mišljenje, piše CNN.

Zarif je optužio SAD da “agresivno nastupa” prema evropskim potpisnicima nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Oni ne žele mijenjati nuklearni sporazum… Američko ‘zavrtanje ruku’ saveznicima je pokušaj stvaranja pritiska. Ne želim upotrijebiti izraz ‘bullying’ … [ali] to je zapravo to”, rekao je Zarif.

Izvor: Agencije