Teheran razmijenio stranu naučnicu za tri zatočena Iranca

Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa zapadnim silama i uveo sankcije (EPA)

Iran je razmijenio zatočenu britansko-australsku naučnicu Kylie Moore-Gilbert za tri Iranca zatočena u inozemstvu, objavila u srijedu iranska državna medicijska korporacija IRIB.

Moore-Gilbert, ekspert za bliskoistočnu politiku na Univerzitetu Melbourne, pritvorena je u Iranu u septembru 2018. godine, nakon sudjelovanja na jednoj konferenciji, i od tada je služila 10-godišnju kaznu zatvora zbog špijunaže.

Razmijenjena je za trojicu iranskih državljana koji su bili zatočeni u inozemstvu, na temelju “neosnovanih optužbi”, dodaje IRIB, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Klub mladih novinara (YJC) je na svojoj internetskoj stranici objavio da su Iranci bili uhapšeni zbog pokušaja zaobilaženje američkih sankcija koje je Washington ponovo uveo Iranu 2018. godine, nakon izlaska iz međunarodnog nuklearnog programa.

Iranska elitna Revolucionarna garda posljednjih je godina uhapsila na desetke stranaca s dvostrukim državljanstvom, većinom na temelju optužbi za špijunažu.

‘Hapšenja za ustupke od stranih zemalja’

Aktivisti za ljudska prava tvrde da Teheran to čini kako bi ishodio neke ustupke od stranih zemalja.

Vjerski režim, pak, tvrdi da ne hapsi ljude zbog političkih razloga.

Britanski Foreign Office za sada nije komentirao tu vijest.

Moore-Gilbert je provela gotovo dvije godine u teheranskom zatvoru Evin, prije nego što su je krajem jula prebacili u ženski zatvor Qarchak, jugoistočno od Teherana, da bi je septembru ponovo vratili u Evin, objavio je Guardian.

Qarchak je poznat po nasilju i tamo se uglavnom smještaju politički zatvorenici.

Prema nevladinim izvještajima, u Qarchaku su česta ubijanja, mučenja i silovanja.

Izvor: Agencija