Teheran: Razarajući odgovor na mogući napad SAD-a na Iran

Donald Trump se navodno dvoumio da li da napadne iranska nuklearna postrojenja (EPA)

Bilo kakav napad Sjedinjenih Američkih Država na Iran naišao bi na “razarajući odgovor”, upozorila je u utorak iranska Vlada povodom navoda da je američki predsjednik Donald Trump razmatrao prošle sedmice opcije za napad na iransko nuklearno postrojenje, ali je odlučio da to ipak ne uradi.

“Bilo kakva akcija protiv iranske nacije svakako bi naišla na razarajući odgovor”, naveo je glasnogovornik Vlade Ali Rabiei, a objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici Vlade, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, Reuters je u ponedjeljak objavio kako se Trump, kojem je ostalo još dva mjeseca u Bijeloj kući, dvoumio da li da napadne iranska nuklearna postrojenja, među kojima je i pogon za obogaćivanje uranijuma Natanz.

Agencija navodi, pozivajući se na dobro upućene američke zvaničnike, kako je Trump, nakon konsultacija s najbližim saradnicima, na kraju ipak odlučio odustati od napada.

‘Izrael vodi psihološki rat protiv Irana’

Jedan od savjetnika koji je spomenut je državni sekretar Mike Pompeo, koji će u srijedu posjetiti Izrael.

“Da smo mi Iranci, ne bi bili opušteni nakon izvještaja. Veoma je važno da Iranci znaju da će, ako se zaista iznenada domognu visokoobogaćenih sirovina potrebnih za nuklearno oružje, postojati mogućnost vojne reakcije SAD-a, a možda i drugih država”, naveo je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz za radio izraelske vojske, prenosi Reuters.

Iran navodi kako je njegov nuklearni program za mirodobske potrebe, a Rabiei optužuje Izrael za “psihološki rat” protiv Islamske Republike.

“Lično ne predviđam da je moguće da SAD želi izazvati nesigurnost u svijetu i regiji”, istakao je Rabiei.

Izvor: Agencije