Teheran poziva Trumpa da se vrati u nuklearni sporazum

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (EPA)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasimi je pozvao Sjedinjene Američke Države da se vrate u okvir nuklearnog sporazuma, iz kojeg se povukla u maju ove godine.

Govoreći na iranskoj državnoj televiziji, on je kazao da će povratak u nuklearni sporazum biti “najbolja opcija“ za SAD.

“Nadam se da će SAD vidjeti Iran i, generalno, cijelu regiju, u pozitivnom svjetlu i da neće ponoviti greške iz prošlosti, jer je situacija na Bliskom istoku izuzetno osjetljiva”, rekao je Qasimi.

‘Trrumpova najbolja opcija’

Naglašavajući da američki predsjednik Donald Trump neće biti u mogućnosti provesti sve politike koje je planirao, Qasimi navodi da je SAD postao “izoliran” zbog odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma.

Smatra da bi zemlje Evropske unije, s obzirom na bliske veze sa SAD-om, trebale raditi na korigiranju Trumpove politike prema Iranu i savjetovati ga o politici u Aziji i na Bliskom istoku.

Rusija i Kina, dodao je Qasimi, također trebaju raditi na tome da uvjere predsjednika SAD-a da ostane jedna od strana nuklearnog sporazuma.

“Ono što Trump mora razumjeti je da je povratak u nuklearni sporazum njegova najbolja opcija. Štaviše, SAD bi trebao napustiti politiku sankcija, jer takvo političko manevriranje samo šteti šteti njegovoj reputaciji”, rekao je Qasimi.

Nove sankcije Teheranu

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda plus Njemačka).

U maju ove godine Trump je jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, što je izazvalo oštre kritike ostalih zemalja potpisnica.

Washington je potom ponovo uveo sankcije Iranu, koje su, prije svega, usmjerene na bankarski sektor.

Izvor: Agencije