Teheran o embargu na oružje: Washington nikada nije bio izoliraniji

Tokom glasanja u UN-u iranska diplomatija i pravna snaga sporazuma pobijedili su SAD, rekao je Abbas Mousavi (EPA)

Teheran je u subotu pozdravio glasanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se odbacuje rezolucija Washingtona o produženju embarga na prodaju oružja Iranu, koji ističe u oktobru.

“U 75 godina postojanja Ujedinjenih naroda, Amerika nikada nije bila tako izolirana”, tvitao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abass Mousavi, nakon što su se samo dvije zemlje od 15 članica Vijeće sigurnosti složile s planom produženja embarga, navodi dpa, prenijela je Hina. 

“Unatoč svim putovanjima, pritiscima i preprekama, Sjedinjene Američke Države su uspjele pridobiti tek mali broj zemalja uz sebe”, rekao je aludirajući na poteze američkog državnog sekretara Mikea Pompea da pridobije podršku za američku rezoluciju.

Trump jednostrano povukao SAD-a 

Prema iranskoj državnoj televiziji jedino je Dominikanska Republika podržala rezoluciju.

Embargo na prodaju oružja Iranu ističe 18. oktobra prema rezoluciji kojom je potvrđen međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključen u julu 2015. između Irana i međunarodne zajednice.

Mousavi je zadovoljno istako da su “tokom glasanja u UN-u u petak navečer iranska diplomatija i pravna snaga sporazuma ponovo u Vijeću sigurnosti pobijedili Sjedinjene Američke Države”. 

Američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao svoju zemlju iz sporazuma u maju 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu u sklopu kampanje “maksimalnog pritiska”.

Izvor: Agencije