Oglasi

Teheran: Moderna džamija naljutila konzervativce

Umjesto tradicionalnih okruglih kupola i izdignutih minareta, arhitekte su se opredijelile za moderan talasasti dizajn.
Moderna građevina, koja se prostire na površini od 25.000 kvadratnih metara, nalazi se na važnoj raskrsnici u centru gradaAP

Moderna građevina, koja se prostire na površini od 25.000 kvadratnih metara, nalazi se na važnoj raskrsnici u centru glavnog grada Irana, u popularnoj trgovačkoj zoni kod gradskog pozorišta i Teheranskog univerziteta, u kojoj se inače održavaju kulturne i umjetničke manifestacije, naljutila je konzerativce, javlja AP.

Nakon deset godina gradnje, džamija vrijedna 16 miliona američkih dolara napokon je završena, a očekuje se da će biti otvorena za javnost u narednim mjesecima.

Arhitekte koje stoje iza novoizgrađene džamije Vali-e-Asr su se, umjesto tradicionalnih okruglih kupola i izdignutih minareta, opredijelile za moderan talasasti dizajn sa sivim kamenom i betonom, tvrdeći da je to savršena dopuna okolne arhitekture i da podsjeća na jednostavnost ranog islama.

Avangardni projekat

Reza Daneshmir, jedan od arhitekata, kaže da se mjesecima borio prije nego što je konačno ubijedio vlasti da se tradicionalna džamija ne bi uklopila u okruženje, a slučaj je čak iznio pred parlamentarni odbor.

Gradski zvaničnici su prvobitno negodovali, rekavši da tada planirana građevina ne liči na džamiju i nema uobičajeni oblik džamije, te da ne može da se gradi, ali je Daneshmir na kraju ipak uspio da ih ubijedi da dozvole gradnju.

"Željeli smo da to bude avangardni projekat, a ne konzervativni i zaostali", objašnjava arhitekta.

On i njegova dizajnerica, Catherine Spiridonoff, ističu da džamije imaju mnogo oblika i veličina, i da je prva ikada sagrađena džamija, u vrijeme poslanika Muhammada, bila jednostavna građevina bez kupola i minareta.

Student Nima Borzui (18) priznaje da prvobitno nije ni znao da je novoizgrađena moderna zgrada zapravo džamija, ali kaže da odobrava tu ideju.

"Duhovni aspekt džamije je važniji od njene arhitekture. Nije važno ako ne slijedi stereotip arhitekture džamija koje imaju kupole ili minarete. To je svakako mjesto za molitve", rekao je iranski student.

Nova džamija je, ispostavilo se, postala najnovije poprište u dugogodišnjem kulturnom ratu između konzervativaca i iranske umjetničke zajednice koja se nadala većoj otvorenosti otkako je Hassan Rouhani, relativno umjerenih shavatanja, izabran za predsjednika Irana 2013. godine, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.