Tegeltija želi da Konzum što prije napusti RS

Zaposleni u Konzumu očekuju da će početi raditi i u okviru novog preduzeća Mercatora (Reuters)

Ministar finansija bh. entiteta Republika Srpska Zoran Tegeltija tvrdi da što prije Konzum napusti tržište RS-a bit će bolje i za Konzum i za građane.

Ističući da je proces restrukturiranja Agrokora kompliciran, Tegeltija je dodao da smatra da će posao u trgovinskom dijelu Konzuma preuzeti njihova kompanija Mercator, te tako i dugovanja.

“Njihova procjena je da je finansijski Mercator u boljoj poziciji nego što je Konzum i da će on to uspjeti da refinansira. Radi se o privatnim kompanijama, međusobno ugovorenim obavezama, ali s obzirom na to da je u taj proces ušla država, mislim da će gubici, koji će sigurno postojati kada je u pitanju cijeli koncern, biti mnogo manji nego da se dogodila situacija kao s firmom Tuš ili nekim drugim kompanijama”, rekao je Tegeltija.

Za RS, osim dobavljača, važno je, kaže, i pitanje zaposlenih u firmama Agrokora u tom bh. entitetu, a uglavnom je riječ o zaposlenima u trgovinskim lancima te očekuje da će početi raditi i u okviru novog preduzeća Mercatora.

Bez garancije nema robe

Smatra da je normalno da dobavljači ne dostavljaju robu dok ne dobiju garancije da će im biti izmirene obaveze.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci osporavao podatake opozicije navedene u materijalu za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a u srijedu povodom njihovog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.

Ustvrdio je da je materijal koji je ponudila opozicija “neozbiljan” te da su podaci netačni i “da su poredili stvari koje se ne zasnivaju na istoj metodologiji.

Izvor: Agencije