Teatar Ulysses na Brijune doveo slavne glumce

U godini u kojoj se obilježava četiri stoljeća od smrti Williama Shakespearea, britansko kazalište Almeida gostuje na Brijunima.

Predstavu “Richard III.” režirao je Rupert Goold, a glavni akteri su slavni glumci Vanessa Redgrave i Ralph Fiennes.

Šezdesetak članova londonske Almeide obilježava godišnjicu velikog pisca jednom od svojih najpopularnijih predstava.

Ispunjenje dugogodišnjeg sna

Inicijalni korak da predstava bude odigrana na Brijunima bilo je prijateljstvo i velika želja da slavni svjetski glumci zaigraju u umjetničnom ambijentu teatra Ulysses.

“Rade je rekao da želi postaviti Shakespearea, a ja sam odgovorio: da, sasvim slučajno, Shakespearea imam ‘u malom prstu’. Rupert me pozvao da u Almeidi igram u “Richardu III.”.

Imali smo tu sreću da se poznajemo s vama, znam da ste svojski potrudili da nas dovedete ovdje i zbog toga sam vam zahvalan”, rekao je Fiennes.

Glumica Vanessa Redgrave već je nastupala na Brijunima, ali u glazbenom komadu u čast otvaranja Ulyssesa 2001. godine, izvještava reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Dolazila je i u druge zemlje Balkana, radi uspostavljanja boljih odnosa i razumijevanja.

“Potrebno je da međusobno komuniciramo i nađemo zajednički jezik, a jedno od mjesta gdje to možemo bez straha je teatar. Kroz Shakespearea, grčke drame i, naravno, velikog Euripida”, kaže Vanessa Redgrave. 

Za vodeće ljude Ulysses teatra, Almeidino izvođenje “Richarda III.” je ispunjenje dugogodišnjeg sna.

“Naročito je važno da je baš ove godine, kada se desio ‘Brexit’ i kada su nama značajno umanjena sredstva za međunarodnu suradnju i za razne druge stvari”, kaže redateljica Lenka Udovički.

Ključni momenti prijateljstvo i emocije

Suprug Lenke Udovički, Rade Šerbedžija, kaže da su ključni momenti za dolazak slavnih glumaca i ostalih aktera komada “Richard III.” prijateljstvo i emocije.

“Družimo se Lenka i ja sa mnogim poznatim glumcima, režiserima, producentima, ali nisu oni spremni da uđu u ovakvu emotivnu misiju kao što su spremni Vanessa i Ralph”, kaže Šerbedžija.

Predstava “Richard III.” gostovat će na Brijunima od 11. do 13. kolovoza.

Izvor: Al Jazeera