Taylor proglašen krivim za ratne zločine

Specijalni sud za Sijera Leone, koji ima podršku UN-a, proglasio je u četvrtak krivim bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora za ratne zločine. Ovo je prvi afrički lider kojem je utvrđena krivica pred nekim međunarodnim sudom.

Taylor (64) je optužen po 11 tačaka, među kojima su ubistva, silovanja, angažmani djece vojnika i držanje ljudi kao seksualnih robova tokom isprepletenih ratova u Liberiji i Sijera Leoneu, u kojima je poginulo više od 50.000 osoba.

Specijalni sud za Sijera Leone, u holandskom gradu Hagu, proglasio ga je krivim po svim tačkama optužnice.

„Sudsko vijeće Vas jednoglasno proglašava krivim za pomaganje i poticanje svih ovih zločina“, izjavio je predsjedavajući sudija Richard Lussick.

Potom je Lussick pročitao svih 11 tačaka optužnice, među kojima su i one za teroristički čin, silovanje, seksualno ropstvo, zarobljavanje, angažiranje djece vojnika i pljačkanje.

Prema mišljenju suda, Taylor, koji je bio predsjednik Liberije od 1997. do 2003. godine, podržavao je i davao naredbe pobunjenicima Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF) tokom 11-godišnjeg građanskog rata u susjednom Sijera Leoneu, u kojem je poginulo više od 50.000 osoba.

‘Krvavi dijamanti’

„Sud smatra kako je bio pomagač, podstrekač  i planer“, izjavio je Al Jazeerin novinar Barnaby Phillips tokom javljanja ispred haškog suda.

„Međutim, on nije bio vrhovni vođa, šef RUF-a, čiji vojni komadanti nisu bili potčinjeni Charlesu Tayloru.“

Tužilaštvo je navelo kako je RUF “minirao” dogovor o prekidu vatre 1999. godine, čime je rat nastavljen još tri godine, te kako je Taylor finansirao njihove ratne akcije procentima od prodaje „krvavih dijamanata“, koji su nelegano kopani u Sijera Leoneu.

Taylor je odbacio sve optužbe i njegov tim će vjerovatno uložiti žalbu. No, ako bude pravosnažno osuđen, zatvorsku kaznu će služiti u Velikoj Britaniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije