Taylor postigao 138 poena na jednom meču

U posljednjih 20 minuta igre postigao je 32 koša iz 58 pokušaja, te je tokom drugog poluvremena prosječno po minuti postizao četiri poena (AP)

Nakon što je tokom vikenda imao veoma skroman učinak, košarkaš Grinnell Pioneersa, člana treće divizije Američke univerzitetske lige (NCAA) Jack Taylor dobio je „zeleno svjetlo“ za „paljbu po volji“.

To je iskoristio na žestok način, pa je čak 108 puta poslao loptu ka obruču protivničke ekipe i porušio brojne rekorde košarke na koledžu.

Taylor je meč protiv ekipe Faith Baptist Bible u utorak navečer okonačao sa nevjerovatnih 138 poena. Meč se igrao u Grinnellu, savezna američka država Iowa.

Student druge godine, visok 174 centimetra i težak blizu 77 kilograma realizirao je 27 od 71 pokušaja za tri poena, tokom meča je iz igre šutirao 108 puta (52 puta pogodio), te još sa linije slobodnih bacanja upisao sedam poena iz 10 pokušaja, sve za 36 minuta igre.

„Osjećao sam se da ću svaki put pogoditi“, kazao je mladi Amerikanac za agenciju AP.

Raniji rekord

Košarkaš Rio Grandea Bevo Francis bio je rekorder NCAA lige sa 113 poena postignutih protiv Hillsdalea 1954. godine. Frank Selvy je jedini preostali igrač koji je imao trocifren učinak, a to je uradio u dresu Furmana (Divizija I) protiv Newberryja također 1954. godine.

Raniji rekord Grinnella držao je Griffin Lentsch, koji je 19. novembra prošle godine postigao 89 poena protiv Principije.

Taylor se nedavno preselio u Grinnell, koji se nalazi nedaleko od Des Moinesa, nakon što je jednu sezonu igrao za Wisconsin-LaCrosse. Tokom debija na turniru Wartburg tokom vikenda postigao je samo 11 koševa od 41 pokušaja.

U utorak navečer je počeo loše, barem po njegovim standardima, pa su mu treneri sugerirali da šutira kad god želi. To je i uradio.

Do poluvremena je imao 58 poena. Tek se onda zagrijao.

U posljednjih 20 minuta igre postigao je 32 koša iz 58 pokušaja, te je tokom drugog poluvremena prosječno po minuti postizao četiri poena.

I rivalski tim je imao raspoloženog strijelca, Davida Larsona, koji je meč okončao sa 70 poena.

Crna mamba

Košarkaš NBA tima New York Knicksa Carmelo Anthony, kao i svi njegovi saigrači, bili su zapanjeni kada su čuli za Taylorov učinak nakon pobjede u New Orleansu.

„Nikad nisam čuo za nešto slično. To je kao videoigrica. Kako neko može šutirati 100 puta?“, zapitao se Anthony i našalio se kako će, kada mu neko kaže da previše šutira tokom meča, kazati:

„Ima neko ko je šutirao 108 puta.“

Raymond Felton je također bio zapanjen brojem Taylorovih pokušaja.

„Sigurno ga boli lakat nakon svega.“

Čak je i zvijezda Los Angeles Lakersa Kobe Bryant bio iznenađen.

„To je ludo čovječe, ne interesuje me koja je liga u pitanju. Suludo je postići 138 poena“, rekao je Bryant poslije trijumfa Lakersa nad Brooklyn Netsima.

Bryant, koji nosi patike sa njegovim nadimkom Crna mamba, ponudio je svoju teoriju:

„Mora da je nosio mambe, čovječe. Samo mambama savjest dozvoljava da toliko šutiraju.“

Izvor: Agencije