Tavernieru Zlatni lav za životno djelo

Tavernieru će nagrada biti uručena na filmskoj smotri koja će trajati od 2. do 12. septembra (EPA)

Francuskom režiseru Bertrandu Tavernieru bit će dodijeljen Zlatni lav za životno djelo na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, saopćili su organizatori.

Kako prenosi agencija AFP, 73-godišnjem sineasti nagrada će biti uručena na filmskoj smotri koja će trajati od 2. do 12. septembra.

Tavernier je u 40 godina dugoj karijeri snimio više od 30 filmova, među kojima su najpoznatiji „Oko ponoći“ (1986) i „Nedjelja na selu“ (1983), a pored režije bavio se i glumom i pisanjem scenarija.

„Tavernier je kompletan autor, instinktivno antikonformist i hrabro eklektičan. Također je i centralna figura francuske produkcije filma“, rekao je direktor festivala Alberto Barbera, obrazlažući svoj izbor.

Zaboravljeni ili podcijenjeni filmovi

Dodao je kako je francuski režiser i kritičar koji je posvećen „otkrivanju i novim pristupima nepoznatim umjetnicima“.

Nagrađeni Francuz će, u skladu sa Barberinom klasifikacijom njegovog rada, biti i gostujući direktor klasičnog dijela Filmskog festivala u Veniciji, a ova sekcija je posvećena zaboravljenim ili podcijenjenim filmskom postignućima.

Tavernier je dobitnik brojnih nagrada – BAFTA, Zlatni medved Berlinalea, Zlatna palma Kana, nagrada Cezar (francuski Oskar), koju je osvajao u četiri navrata i nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara.

Izvor: Agencije