Tatonova porodica traži odštetu od Srbije

Članovi porodice s portretom Tatona tokom sahrane, oktobra 2009. godine (AFP)

Roditelji francuskog navijača Bricea Tatona, koji je ubijen u Beogradu 2009. godine, pokrenut će proceduru za nadoknadu štete protiv države Srbije, saopćilo je Association Brice Taton na svom internet sajtu.

“Naše posljednje sredstvo će sada biti pokretanje procedure za naknadu štete protiv države Srbije, zbog teških propusta u poštovanju pravila sigurnosti i osiguranja ljudstva za vrijeme sportskog susreta”, navodi se u saopćenju.

Taton je od teških povreda preminuo 29. septembra 2009. godine.

U saopćenju se ističe da su Tatonovi roditelji primili smanjenje kazni izrečenih ubicama njihovog sina u januaru “s dubokom tugom” i da će njihov advokat u Srbiji “pokrenuti postupak u tom smislu”.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio kazne glavnim optuženim ze učešće u ubistvu Tatona, dok je ostalima kazna potvrđena, objavljeno je na sajtu tog suda.

Osuđeno 14 navijača

Kolovođama napada koji su i dalje u bjekstvu Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaći kazne su smanjene sa 35 na 15 godina zatvora, odnosno sa 32 na 14 godina zatvora, a Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću kazne su smanjene sa 30 na 13 godina zatvora.


BriceTaton

Na po osam i po godina zatvora pravosnažno su osuđeni Branimir Četnik i Vladan Suvaja, na po sedam godina zatvora Jovan Karbić, Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević, dok je Stepa Petrović pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine.

U preostalom, nepreinačenom, dijelu prvostepena presuda je potvrđena.

Viši sud u Beogradu je preinačenom presudom 25. januara 2011. godine osudio 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača nogometnog kluba Toulouse Bricea Tatona na Obilićevom vencu u Beogradu 2009. godine.

Ubistvo se desilo neposredno pred početak nogometne utakmice Partizan – Toulouse.

Jedan optuženi osuđen je uvjetno zbog skrivanja pojedinih huligana poslije ubistva.

Taton je od teških povreda preminuo 29. septembra 2009. godine.

Izvor: Agencije