Tanzanija: U potonuću trajekta 146 poginulih

Na trajektu MV Skagit, koji se prevrnuo u srijedu na putu iz Dar es Salama u Zanzibar, nalazio se 291 putnik (AP)

Vlada Tanzanije je u subotu obustavila spasilačku operaciju poslije potonuća trajekta u kojem je, kako se pretpostavlja, poginulo 146 ljudi.

Vladin zvaničnik Ali Juma Shamuna je rekao da su pronađena tijela 69 putnika, dok se 77 vode kao nestali, ali da je spasilačka operacija prekinuta zbog toga što ne postoje gotovo nikakve šanse da neko bude pronađen živ u Indijskom okeanu poslije nekoliko dana od nesreće.

Na trajektu MV Skagit, koji se prevrnuo u srijedu na putu iz Dar es Salama u Zanzibar, nalazio se 291 putnik, iako je njegov maksimalni kapacitet iznosio 250, dodao je Shamuna.

Poslije nesreće je spaseno 145 putnika, među kojima je bilo i stranih turista.

Vlada je u subotu zatvorila identifikacioni centar za žrtve, pošto su se u petak pronađena tijela već raspala do neprepoznatljivosti, kazao je dr Mariani Msafiri, zvaničnik zadužen za spasilačku operaciju.

Vjetar i struje

Spasilačku operaciju su usporavali jak vjetar i snažne struje tokom proteklih dana.

Spasilac Ali Ramadan je kazao da su ronioci pokušali pronaći potonuli trajekt na dubini od 25 metara, ali da nisu uspjeli.

On pretpostavlja da su podvodne struje možda odnijele trajekt dalje od mjesta na kome je potonuo, navodi AP.

“Zaključili smo da ne postoje gotovo nikakve šanse da pronađemo bilo koga živog ili da lociramo trajekt. Na mjestu na kojem je potonuo voda je duboka, a podvodne struje su jake. Opasno je roniti na većoj dubini od 25 metara”, objasnio je Ramadan.

U septembru prošle godine više od 200 ljudi je stradalo kada je potonuo pretrpani trajekt koji je išao od jednog do drugog zanzibarskog otoka.

Izvor: Agencije