Tanovićevi ‘Tigrovi’ protiv moćnih korporacija

Premijera je bila ove jeseni na festivalu u Torontu, gdje pravi junak priče (Amir) sada živi (EPA)

Bosanskohercegovački režiser internacionalne karijere, oskarovac Danis Tanović, izazvao je veliku pažnju publike na 20. Festivalu autorskog filma u Beogradu sa svojim najnovijim filmom Tigrovi, u indijsko-francuskoj koprodukciji, javlja Tanjug.

Dramatična priča o savremenom Davidu i Golijatu, ali bez sretnog kraja, inspirirana je istinitim događajima i sudbinom pakistanskog prodavca u multinacionalnoj farmaceutskoj kompaniji.

On pokreće borbu protiv te moćne firme kada otkrije da njen proizvod – mlijeko za bebe – može biti izuzetno opasan, a lokalni doktori ga preporučuju, jer su na različite načine podmićeni.

Tanović je u srijedu, na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda, rekao da mu je priču otkrio Andy Paterson, s kojim je zatim pisao scenario, a projekat je trajao punih osam godina, zbog mogućih pravnih problema s kompanijom Nestle, kao i odustajanja prvobitnog producenta BBC-a.

Humanost pa umjetnost

Na pitanje šta mu je bio glavni motiv da se upusti u taj složeni projekat, odgovorio je da ne zna tačno da li je to umjetnički ili ljudski poriv.

“Ipak, mislim da kod mene, prije svega, dolazi humanost, pa onda umjetnost. Sve teme kojima se bavim meni su zanimljive, možda čak i više kao čovjeku nego kao umjetniku”, izjavio je autor višestruko nagrađivane ratne drame Ničija zemlja, socijalne drame Epizoda u životu berača željeza

Tanović je dodao da ga je privukla priča o čovjeku koji je digao glas protiv jedne tako velike kompanije i zbog toga sve izgubio.

“U prvom scenariju on je bio heroj, nije se pominjalo da je u jednom trenutku i ucjenjivao Nestle. Kada smo otišli u Pakistan, da provjerimo priču, scenario nam se raspao, ali sam ubrzo shvatio da je tako, zapravo, još zanimljivije, nekako ljudskije. Onda smo počeli borbu za film, koja je trajala osam godina”, ispričao je.

Naziv kompanije i imena aktera su promenjeni.

Film nije mogao biti sniman u Pakistanu, pa je ekipa radila u Indiji.

Stil je dokumentaristički, a glavnu ulogu igra bolivudska zvijezda Emraan Hashmi, što je osiguralo privatne investitore.

Istinita priča počela je 1995. godine, ali je, kako je rekao režiser, ovo film o našem vremenu.

“Mi smo odrasli uz filmove o herojima koji uvijek na kraju pobijede, ali je danas ovakva priča tačnija. Imam osjećaj da već 15 godina živimo u nekom predvorju, čekamo nešto što se treba desiti. Strašno je koliko više ne postoje priče u kojima mali čovjek može pobijediti korporaciju.”

‘Mala pobjeda’

“Čini mi se da je, dok je postojao socijalizam, kapitalizam imao prijatnije lice prema ljudima u tom sistemu, a da su sa padom Berlinskog zida pale i maske. Danas je taj kapitalizam koji mi živimo beskrupulozan. Ne znam više ni da li je kapitalizam, ili više podsjeća na feudalni sistem. Potpuno su se izgubile sve vrijednosti”, rekao je Tanović.

Tigrovi, također, preispituju poziciju filmskih djelatnika koji snimaju opasnu priču i poziciju filma i medija kao mogućnosti reagiranja na konkretnu situaciju i na etička pitanja.

“Strašno je da javni servis, poput BBC-a, koji se kroz historiju bavio teškim, ozbiljnim temama, danas ima strah da se bavi ovom pričom, jer su advokati upozorili da će ih tužiti”, rekao je Tanović.

On je dodao da mu je sada važno da film krene po Aziji i Africi i možda malo utječe da se promijeni situacija.

Premijera je bila ove jeseni na festivalu u Torontu, gdje pravi junak priče (Aamir) sada živi.

“Poslije projekcije predstavili smo Amira publici. Dobio je ovacije, to je bila njegova mala pobjeda. Film smo još prikazali na festivalu u San Sebastijanu i sada na FAF-u. Tek smo na početku”, kazao je autor.

Poslije projekcije u DOB-u održan je razgovor s publikom.

Tanović je primijetio da je priča univerzalna i da je cijeli sistem problematičan.

“Evo, nedavno su u Italiji uhapsili 15 doktora jer su deset godina dobijali luksuzna putovanja od farmaceutskih kompanija. To je problem etike u cijelom svijetu”, rekao je Tanović.

Izvor: Agencije