Tanović: Nismo se nadali Srebrenom medvjedu

'Dugo mi je trebalo da nađem način da ispričam tu priču', rekao je Tanović o filmu 'Smrt u Sarajevu' (Anadolija)

Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović i ekipa filma „Smrt u Sarajevu“, dobitnika Srebrenog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, doputovali su u Sarajevo, gdje su ih uz ovacije dočekali članovi porodica, glumci, prijatelji i građani Sarajeva.

“Sretni smo i veseli. Glumci već ‘luduju’. Bit će ovo jedan dug dan. Bilo je divno. Nismo se nadali da će se sve ovako završiti… Dugo mi je trebalo da nađem način da ispričam tu priču. U jednom trenutku skoro sam i odustao…i onda, nekako, proviđenje, nešto se desi, počeli su se stvari sklapati”, rekao je Tanović za BHRT.

“Sve se nekako dobro sklopilo da ne mogu da vjerujem.”

Predsjednica ovogodišnjeg žirija bila je američka glumica Meryl Streep.

„Ja sam sinoć pričao sa Meryl Streep i Clive Owenom – ona je Amerikanka, a on je Englez – način na koji su shvatili film, nisam to očekivao. Mislio sam da će film biti u dijelovima nerazumljiv, ali sve su shvatili. Proveli su sat vremena pričajući o nevjerovatnim glumcima“, rekao je Tanović.

Film je na Berlinaleu nagrađen i nagradom kritike, FIPRESCI.

Radnja Tanovićevog filma, koji je premijerno prikazan u Berlinu, smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Ranije nagrade

Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić-Čamo, i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja Hotel Evropa.

U glavnoj ulozi Tanovićevog novog filma je francuski glumac Jacques Weber, a još igraju: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, scenografkinja Mirna Ler i šminkerica Lamija Hadžihasanović-Homorač.

Film Epizoda u životu berača željeza, s kojim je Danis Tanović učestvovao na Berlinaleu 2013. godine, nagrađen je sa dva Srebrena medvjeda te Nagradom ekumenskog žirija.

Izvor: Al Jazeera i agencije