Oglasi

Tanker koji je izazvao spor Irana i Zapada prodao naftu

Tanker Adryan Darya 1 posljednji put je bio snimljen kod sirijske luke Tartus.
Gibraltar je oslobodio iranski brod 15. augusta nakon što je Iran garantirao da neće istovariti 2,1 miliona barela nafte u SirijiEPA - EFE

Iranski tanker koji se našao u centru spora između Teherana i zapadnih sila stigao je do svog odredišta i prodao naftu, izjavio je glasnogvornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Tanker je otišao na odredište i nafta je prodana", rekao je glasnogovornik  Abbas Mousavi za državnu televizij bez otkrivanja detalja da li je sirova nafta i isporučena, prenosi Reuters.

Tanker Adryan Darya 1 posljednji put je bio snimljen kod sirijske luke Tartus.

Crna lista SAD-a

Tanker se našao u središtu sukoba između Irana i Zapada, pošto je u julu zaplijenjen u Gibraltaru pod sumnjom da prevozi naftu za Siriju, kršeći međunarodne sankcije.

Gibraltar je oslobodio iranski brod 15. augusta nakon što je Iran garantirao da neće istovariti 2,1 miliona barela nafte u Siriji.

Washington je upozorio sve države da će pomaganje iranskog tankera smatrati podrškom iranskoj Revolucionarnoj gardi, koju SAD karakterizira kao "terorističku organizaciju".

Američko Ministarstvo finansija stavilo je tanker na crnu listu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.