Tanjug pravi vijesti, novinari se ne predaju

Iz Vlade Srbije poručuju da pokušavaju naći rješenje za novinsku agenciju Tanjug, kako ona ne bi bila ugašena. Tanjug je dva puta prošao privatizacijski proces, ali niko nije bio zainteresiran za ovu agenciju. Agencija bi trebala biti ugašena do kraja novembra.

“Jedna zaista specifična institucija, koja ima jedinstvenu dokumentaciju, koju ne možete naći niti u jednoj instituciji. Fragmentalno po nešto, ali kompletna scena Jugoslovenske države od politike, preko kulture i sporta i svih ostalih segmenata, možete ispratiti kroz dokumentaciju Tanjuga”, istakao je Milan Medaković, načelnik Odjeljenja za zaštitu i korištenje arhivske građe.

U Tanjugu i dalje vlada radna atmosfera. Vijesti se pišu i šalju, a novinari i snimatelji su na terenu.

“Tanjug nije ugašen, nije ni formalno ugašen, i neće prestati da radi. U Tanjugu se danas radi, nešto više nego juče, jer su ljudi bili uznemireni jučerašnjim vestima, a danas su isto u radnom statusu kao i do sada”, kazala je Branka Đukić, direktorica Tanjuga.

Srbija je prije godinu i po usvojila zakon kojim se obavezala da izađe iz svih nacionalnih I lokalnih medija. Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se sada traži rješenje za Tanjug koje je u skladu sa zakonom.

‘K'o Boga vas molim’

“Da sačekamo, pokušaćemo da tim ljudima pomognemo, to je najbolja definicija… Nemojte da me pitate tehničke stvari, sve… k'o Boga vas molim, dajte da to rešavaju pravnici. Eno ih sede ih petorica, tamo gledaju šta i kako da uradimo, ali ne možemo da kršimo zakon”, istakao je Vučić.

U Udruženju novinara Srbije kažu da se morao naći privatizacioni model za Tanjug u kojem bi država mogla biti manjinski vlasnik. Model, za koji kažu u UNS-u, postoji i u Evropskoj uniji.

“Tanjug je veoma važan, nije smelo ovako da se desi. Ja mislim da je deo krivice, nažalost, i do novinara i menadžmenta Tanjuga, koji su se ponašali kao da se nečija druga sudbina rešava, a ne njihova. Ne znam na šta su oni računali, mislim da je to pogrešna poruka javnosti da, eto, država nas nije spasila, grozan je ministar, i tako…”, zaključila je Ljiljana Smajlović, predsjednica UNS-a.

Kako privatizacija Tanjga nije provedena na vrijeme, zaposleni bi do kraja mjeseca trebali dobiti otpremnine, čime bi stala proizvodnja vijesti ove agencije. Ukoliko se u međuvremenu ipak ne pronađe drugačije rješenje.

Izvor: Al Jazeera