Tanjević: Najopasnije je radovati se unaprijed

Tanjević: Onaj strah koji se rodi na pola utakmice je jako destruktivan i opasan (EPA)

U košarci je najopasnije kada se neko raduje unaprijed pobjedi, a pogotovu medalji na velikom turniru, za Al Jazeeru govori Bogdan Boša Tanjević koji je za naš portal komentirao dosadašnji tok Svjetskog prvenstva za seniore u Kini.

Utakmicama četvrtfinala doznali smo imena četiri tima koji će se u polufinalima boriti za mjesto u pekinškom finalu 15. septembra. Iako su mnogi najavljivali i isticali Srbiju i Sjedinjene Američke Države kao glavne favorite za kinesko zlato, ove dvije reprezentacije su doživjele eliminaciju i borit će se za plasman od petog do osmog mjesta na Mundobasketu.

Tanjević je proveo nekoliko dana u Pekingu gdje je bio na otvaranju Mundobasketa i gdje je uvršten u Kuću slavnih FIBA-e (Svjetske košarkaše federacije).

  • Kako je bilo u kineskoj prijestolnici, kako Vam se čini ovo prvenstvo i kako ocjenjujete kvalitetu košarke koja se gleda na parketima kineskih dvorana?

Meni izgleda odlično prvenstvo. Naravno da ima razlika u kvalitetu, ali to je neizbježno jer se moraju poštovati svi kontinenti, a predstavnici svih kontinenata nisu svi na istom nivou kvalitetom evropskih reprezentacija.

Objektivno, SP je jako zanimljivo takmičenje, sa dosta dobrih utakmica i dosta iznenađenja kao što su visok plasman Češke i Poljske koje su igrale zaista odlično, kao i malo iznenađenje da Srbija nije prošla u borbu za medalje.

Za mene, Boga mi, iako su bili jako oslabljeni, su iznenađenje Amerikanci i ova utakmica sa Francuskom (četvrtfinale u srijedu) u kojoj su Francuzi dominirali i pobijedili sa 10 poena razlike.

  • Kako komentirate eliminaciju Srbije? Da li je možda problem psihološke prirode uslijed visokih pobjeda na početku turnira i ranije, u pripremama?

To je najopasnija stvar kada se napravi atmosfera unaprijed radovanja. Ne možeš se ničemu unaprijed radovati, utakmica je završena onda kada sudija svira 40. minutu. Isto tako, šampionat je završen kada se odigra zadnja, finalna utakmica.

Teško je kada se uplete ta atmosfera unutar ekipe… Onda te utakmice igrane u pripremnom periodu, a zatim i na početku takmičenja koje su bile izraz jedne dominacije, to je igrače malo zavaralo. Tu je i početak utakmice protiv Španije, pa se stekao dojam kako će i njih „prebiti“ sa 20 razlike, Španiju koja nije Bog zna kako izgledala protiv Italije, čak i jako loše i nije obećavala takav nivo forme i lako se bilo i prevariti kako će i njih dobiti glat.

E, sad se rodio taj prvi strah u pola utakmice kada su ovi došli blizu, pa poveli. Taj strah je jako destruktivan. Pozitivan strah može biti pred utakmicu kada se bojiš protivnika, kada se zbiju redovi, kada se da 110 posto da bi se prodala koža. Onaj strah koji se rodio na pola utakmice je jako destruktivan.

To se posle mislilo „izvaditi“ u utakmici sa Argentinom, no Argentina je bila… Poslije duže vremena nisam vidio ovako jaku Argentinu, kompletnu, bez obzira što je bilo dosta toga naslonjeno na zadnje godine trajanja Luisa Scole koji je fantastičan lik čovjeka i igrača.

Međutim, mnogo igrača je tu bilo u ulozi protagoniste koji su bili mene iznenadili pozitivno. Igrali su jako dobru košarku, protiv Srbije je to bila izvanredna košarka, izuzetno pripremljena utakmica. Trikovi sitnih promjena odbrane su bili uspješni, Scola je kao da je igrao neki pasijans – svaka mu je „palila“, tako i kod Sergija Hernandeza (selektora Argentine), svaka ideja mu se ostvarila pozitivno.

  • Dan kasnije smo pratili kako su Francuzi „očitali lekciju“ Amerikancima…

Francuzi su igrali zaista odlično. Nisam gledao utakmicu Francuske i Australije, neki koji su pisali o tome govorili su kako je to najljepša utakmica Prvenstva što pokazuje rezultat 100:98 za Australiju. Znači, mogli su tu Francuzi za pobijede, da izbjegnu Amerikance.

Međutim, nisu pali moralom, već su pokazali visok moral. To se vidjelo kada ih je Amerika stigla i prestigla. Oni su smogli snage da se iščupaju i završe meč onako kako su ga počeli, kvalitetnom igrom, dobrim izborima, jako dobrom odbranom i u dominaciji Rudyja Goberta koji je držao odbranu.

Svi su dobro zapinjali, a on je ono što prođe slučajno kroz te prve redove, sačekao, isprepadao da se baci pogrešan šut ili blokirao. Isto tako je bio dobar u napadu. Amerikanci nisu imali dominantnog centra u ekipi, on je dominirao i bio je ključni igrač utakmice.

  • Koje su Vaše prognoze finala? Da li bi mogli gledati evropsko (Francuska – Španija) ili neevropsko finale između Australije i Argentine?

Nije nemoguće nijedno, uopšte nije nemoguće, ali ja se ne bih upuštao u prognoziranje. To je jako nezahvalan posao naročito u košarci.

I ja sam jedan od onih koji kada nešto kažu – suprotno se desi. Kad god me pitaju za sportsku prognozu kažem: Šta god ti ja kažem, ti stavi obrnuto.

  • Uglavnom, bit će dobre utakmice?

Dosta je bilo dobrih utakmica i ne sumnjam da će tako biti i dalje…

  • Vaše reprezentacije (Turska, Italija, Crna Gora) nisu mogle puno? Crna Gora i Turska su ispale u prvoj, a Italija u drugoj grupnoj fazi.

Objektivno, možda toliko i vrijede. Možda da je Turska pobjedom nad Amerikom koja je bila gotova mogla nešto…

Turci su prilično ovisni o tom raspoloženju i to ih je ubilo, a onda i naredni poraz iako je Češka igrala izvanrednu košarku, što su pokazali i sad protiv Australije u četvrtfinalu. Australija je jedna fantastična ekipa koja se polomila da ih dobije, morali su igrati 110 posto.

  • Veliki dio balkanskih reprezentacija nije na SP-u, Crna Gora je eliminirana na početku, sad i Srbija i tako ostala bez direktnog plasmana na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Crna Gora je u svakom slučaju mlada i mala zemlja sa malim izborim igrača i to što su se plasirali na Svjetsko prvenstvo je veliki rezultat, apsolutno najmanja država prisutna tamo. Srbija – ako se izbori za peto mjesto, nije to dramatično loše.

Jedino što ih je posljednjih rezultat Francuske doveo u dodatnu sekiraciju jer se osvajanjem petog mjesta ne plasiraju na Olimpijske igre. Znači, moraju ići u kvalifikacije za OI.

  • Na OI će voditi kvalifikacijski turniri, šta očekujete tamo?

Iduće godine će biti ti opasno jaki turniri kvalifikacija za Olimpijske igre gdje će svi pokušati da se izvade, da odu na OI. Četiri turnira po šest ekipa gdje samo jedna ide dalje, to je jako težak program.

Vjerovatno će Slovenija na raspolaganju imati igrače koje nije imala u kvalifikacijama za SP, a to su Luka Dončić i Amerikanac Anthony Randolph i to će biti ozbiljan tim.

Hrvatska će sigurno imati svoje NBA igrače i oni će biti jaki, Srbija da ne govorim, Italija isto… Onda su tu i drugi nezadovoljne reprezentacije poput Kanade, Brazila, Litvanije… Tu su i okuraženi Česi i Poljaci i njihov faktor samopoštovanja zbog SP-a.

Pa i Rusi, Grci – bit će tu sigurno svega za uživanje, čuđenje i iznenađenje.

Izvor: Al Jazeera