Tanja Fajon: Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Tanja Fajon (Fena)

Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija, izjavila je u utorak Tnja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, koja boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

“Bosna i Hercegovina nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije”, dodala je ona na konferenciji za novinare.

Tokom posjete Sarajevu upoznala se sa situacijom u Parlamentu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te kazala da je Bosna i Hercegovina prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocijeno vrijeme te da su ovoj zemlji potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Kazala je da je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i saradnje te izrazila nadu da će se nastaviti raditi na integraciji Bosne i Hercegovine.

Lideri koji su spremni na kompromise

“Poruke koje sam danas čula prenijet ću Briselu. I dalje ću se zalagati za proširenje EU-a i na Bosnu i Hercegovinu. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu”, naglasila je Fajon.

Na sastanku s Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda, te Edinom Mušićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, kojem je prisustvovao i specijalni predstavnik i šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, Fajon je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije neće učestvovati na tematskoj sjednici, jer “kada razgovaramo o evropskom putu, trebamo razgovarati svi zajedno”.

“Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane, potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je u rasprava o evropskom putu Bosne i Hercegovine”, istakla je Fajon.

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra ona.

‘Unija ne diktira i ne nameće stvari’

Također je kazala da EU brine odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, ali da su to ne samo za ovu zemlju, nego i za regiju i EU.

Ambasador Wigemark smatra da Bosna i Hercegovina treba nastaviti raditi na evropskim integracijama i u regionalnom kontekstu uoči samita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje, te da je EU tu da pomogne Bosni i Hercegovini, “a ne da diktira ili nameće stvari”.

“Neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće, uz napomenu da kvalitet dolazi prije brzine. Nisu sva pitanja dramatična Uniji, niti bi u Bosni i Hercegovini trebala biti povod za neku dramu”, kazao je Wigemark.

Mušić i Bradara upoznali su Fajon i Wigemarka o presjeku stanja u Federaciji, stepenu provedbe Reformske agende i onome što nije završeno, da ima napretka, te izrazili nadu da će dijalog i kompromis dovesti do kompromisa i relaksiranih odnosa.

Izvor: Agencije