Tamnoj materiji i dalje ni traga

Istraživači su se nadali da će uz pomoć "Xenon" detektora uspjeti 'zarobiti' tajnu materiju, tj. da će im se ona prikazati u obliku WIMPS čestica (AP)

Istraživanje tajanstvene materije koja ima masu, ali nikad nije uočena, nije dovelo ni do kakvog traga, kazao je Richard Gaitskell sa Sveučilišta Brown, jedan od znanstvenika koji rade na “Velikom podzemnom Xenon detektoru” (LUX), koji je prije godinu dana spušten na otprilike 1.400 kilometara ispod zemlje u napuštenom rudniku zlata u Leadu u Južnoj Dakoti.

On je podsjetio na to da ni detektor priključen na Međunarodnu svemirsku stanicu nije bolje prošao, te da tamna materija i dalje predstavlja izazov znanstvenicima.

Istraživači su se nadali da će uz pomoć “Xenon” detektora uspjeti ‘zarobiti’ tajnu materiju, tj. da će im se ona prikazati u obliku masivnih, WIMPS čestica.

‘Materija nalik duhu’

Potraga, obavljena najosjetljivijom opremom na svijetu, bila je usmjerena na svjetlosni otisak WIMP čestice, koja iskače iz atomske jezgre ksenona rashlađenog na minus 101 stupnju Celzijusa.

Međutim, ništa nije otkriveno, kazao je Daniel McKinsey, fizičar sa Sveučilišta Yale, dodajući da će tim znanstvenika nastaviti potragu još godinu dana, iako nitko od njih nije optimist, prenosi Tanjug.

Oni već sada planiraju provesti još osjetljiviji eksperiment, koristeći veći spremnik ksenona.

Znanstvenici tragaju za nečim za što su sigurni da postoji i od ključne je važnosti za cijeli svemir i njegovo razumijevanje.

Međutim, oni ne znaju kako izgleda to što traže, niti gdje bi to mogli naći. Također, ne znaju je li riječ o snopu svjetlosnih čestica slabe interakcije ili o crnoj rupi. “To je materija nalik duhu”, objasnio je McKinsey.

“Može se reći da tapkamo u mraku”, kazao je Avi Loeb, znanstvenik s Harvarda, koji ne sudjeluje u radu tima.

Uloga tamne materije važnija od ‘Božije čestice’

Znanstvenici su, međutim, odlučni nastaviti potragu za tamnom materijom. Gaitskell, koji za tamnom materijom traga već punih 25 godina, u početku je mislio da će to biti posao od najviše pet godina.

“To je kao potraga za svetim Gralom, ali se nadam da ćemo na kraju postići cilj”, rekao je on.

Uloga tamne materije u svemiru je čak važnija od uloge nedavno otkrivene “Božije čestice”, Higgsovog bozona.

“Tamna materija drži na okupu sve kozmičke strukture u svemiru, uključujući i našu galaksiju”, objasnio je kozmolog Michael Turner sa Sveučilišta u Chicagu.

Pretpostavlja se da tamna materija čini blizu 25 posto svemira, što je pet puta više od ‘obične’ materije, od koje se sastoji sve što je nama vidljivo.

Izvor: Agencije