Tamni oblaci nad najvećim okupljanjem bogatih i moćnih

Čelnici SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 učesnika Foruma (EPA)

MMF-ovo smanjenje procjena globalnog rasta, slabljenje kineskog gospodarstva, rast pesimizma među svjetskim poslovnim čelnicima i povećanje jaza između bogatih i siromašnih samo su neki od tamnih oblaka koji su se nadvili nad najvećim svjetskim godišnjim okupljanjem bogatih i moćnih u Davosu.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu počinje danas, a na njemu neće biti ključnih svjetskih vođa uključenih u trenutne krize.

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Washingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, dok njegov francuski kolega Emmanuel Macron ima posla s prosvjedima “žutih prsluka”.

‘Svi su zaokupljeni upravljanjem krizama’

Međutim, summit poslovnih čelnika i političara u švicarskim Alpama okupit će predstavnike preko 100 zemalja, među kojima njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea, premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

“Ako pogledate uokolo, vidjet ćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama. U Davosu želimo dugoročan pogled na to”, rekao je Klaus Schwab, osnivač WEF-a, u obraćanju novinarima u sjedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Davos bi trebao biti mjesto gdje se čelnici bave širim pitanjima, naglasio je Schwab, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaj ovogodišnjeg sastanka: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svjetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”.

Ovogodišnji sastanak WEF-a u Davosu održava se od 22. do 25. siječnja.

Izvor: Agencije