Oglasi

Talijani na Maršu mira: Iz Srebrenice nismo ništa naučili

'Iz rata u Bosni u Hercegovini i ratova koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije Evropa nije ništa naučila.'
Italijani u sarajevskoj umjetničkoj galeriji "Zvono"Al Jazeera

Piše: Jasmin Agić

 Ispred Rižarne u Trstu okupila se pozamašna grupa ljudi. Cilj im je da hodanjem, kao vidom psiho – fizičke terapije, iz Trsta dođu, prvo do Sarajeva a onda do Srebrenice. Destinacija putovanja, kao i mjesto polaska, nisu slučajno odabrani. Rižarna je tokom Drugog svjetskog rata bila mjesto u kojem su zatvarani politički zatvorenici i Jevreji, koji će kasnije biti pogubljeni u njemačkim koncentracijskim logorima, a Sarajevo i Srebrenica su odabrani zbog svog simboličkog značenja u savremenoj evropskoj historiji, kažu članovi grupe Nomadska republika, koji su nakon mjesec dana pješačenja dospjeli u Sarajevo.

"Na ovakav podhvat potakle su nas, prvo, teška politička situacija u Italiji, a zatim i želja da na ovaj način pošaljemo poruku evropskoj javnosti koja na političke probleme našeg vremena gleda sa određene duhovne distance, nezainteresirana za mnogobrojne patnje koje tište stanovnike našeg kontinenta", objašnjava pisac Antonio Moresco. "Naši su razlozi sasvim altruistične prirode, a Sarajevo smo kao destinaciju ovogodišnje šetnje odabrali zbog činjenice da je to grad koji je u proteklom stoljeću tri puta preživio tešku kataklizmu", dodaje Moresco.

Sarajevo mora biti trajni podsjetnik na najgore civilizacijske zločine, kaže Moresco, objašnjavajući kako je njihovo pješačenje, u suštini, vid politički angažiranog govora.


Antonio Moresco: Ovu šetnju nazvali smo San o Evropi

„Te su šetnje politički, kulturni i performerski izražaj naših stavova. Ove godine odlučili smo doći iz Trsta u Sarajevo, jer smo uvijek birali ranjena mjesta. Na našem kontinentu Sarajevo je najveća rana. Prateći situaciju od prije 20 godina mnogi od nas su ostali šokirani ratnim zbivanjima. Ovu šetnju nazvali smo San o Evropi. Želimo kontinent koji ne slijedi ekonomsku logiku porobljavanja. Želimo eksperimentalnu Evropu u kojoj će se živjeti bolje. Ova ideja otvorene Evrope bila je u osnovi ideje o stvaranju Evropske unije i mi želimo da se suzbiju pojedinačni nacionalni egoizmi. Mi osjećamo da smo jedno s vama u Sarajevu i želimo da se između nas slome sve barijere“, kaže Morasco.

Hodanje je vid političkog angažmana

Donatella Lumina aktivna je članica Nomadske republike već punih pet godina. Kaže da se grupi pridružila, jer je osjećala potrebu da aktivnije učestvuje u političkim dešavanjima svoje zemlje i njenog okruženja, a hodanje kao vid sofisticiranog načina političkog angažmana prepoznala je kao najbolji način da bude društveno korisna. Sarajevo i Srebrenica nisu slučajno odabrani kao destinacije hodanja, dodaje, posebno ističući kako je njihova želja bila da pređu put kojim se već duže od godinu dana kreću migranti, ali u suprotnom smjeru.


Donatella Lumina: Želimo podsjetiti narod u Italiji na ono šta se desilo u Srebrenici

„Mislimo da je zbog situacije u Evropi, a najviše zbog krize s migrantima, odluka da hodamo po migrantskoj ruti, ali u suprotnom pravcu sasvim ispravna. Glavni cilj nam je bio doći do Sarajeva, a onda smo doznali za marš prema Srebrenici i odlučili smo se pridružiti tom maršu. To smo uradili kako bismo prenijeli poruku mira i kako bismo podsjetili narod u Italiji na ono šta se desilo u Srebrenici. U Italiji ljudi i nisu baš upoznati s događajima u Srebrenici“, kaže za Al Jazeeru članica grupe Donatella Lumina.


Alessandra Licheri: Želimo biti dio jedne veće stvari

U Sarajevu je otpočeo Prvi svjetski rat, zbivanja u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata bila su dramatična i krvava,a na kraju prošlog stoljeća Sarajevo je bilo mjesto najduže i najbrutalnije opsade u modernoj historiji Evrope, kaže članica grupe Alessandra Licheri objašnjavajući kako je simbolika Sarajeva kao grada koji je, kroz historiju, uspio preživjeti tolike napade i patnje bila glavni razlog zbog kojega je odabran za destinaciju ovogodišnjeg hodanja. Put za Srebrenicu, dodaje, činio se kao sasvim prirodan način nastavka njihovog podhvata.

„Naša glavna destinacija je Sarajevo, jer su ovdje otpočela tri rata: Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji u kojem se raspala Jugoslavija. A onda smo odlučili da se pridružimo Maršu mira za Srebrenicu, jer je to veliki događaj kojim se pamti strašan zločin. Želimo biti dio jedne veće stvari. Prošle godine je bilo obilježavanje dvadesete godišnjice pada Srebrenice na koju nismo mogli doći zbog drugih obaveza“, kaže Licheri.

Evropa ništa nije naučila

I Maria Luisa Guidi zbog sličnih se motiva pridružila grupi. Uvjerena je, kaže, da se društvenim angažmanom može utjecati na politička zbivanja, a kritika političkih elita morala bi biti dio životnog svjetonazora svakog Evropljanina. Tvrdi da je loše postupanje prema migrantima i ljudima koji napuštaju svoje zemlje zbog siromaštva i ratova rezultat propuštenih lekcija iz prošlosti. Iz rata u Bosni i ratova koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije Evropa nije ništa naučila i to je jedan od razloga zašto većina njenih sunarodnjaka bez imalo empatije posmatra šta se dešava s migrantima, koji u Evropu dolaze iz Afrike i sa Bliskog istoka.


Maria Luisa Guidi: Mislim da iz Srebrenice nismo ništa naučili

„Problem je što bogata Evropa želi sačuvati svoje bogatstvo, a u siromašnim migrantima vidi prijetnju svom načinu života. U Evropi se neprekidno govori kako od Drugog svjetskog rata na evropskom tlu nije bilo rata, a ovdje je, u Bosni, prije samo dvadeset godina završen veoma krvav rat. Pridružili smo se Maršu mira kako bismo očuvali živo sjećanje na sve pobijene ljude u Srebrenici. Mislim da iz Srebrenice nismo ništa naučili, a morali bismo, jer želimo da budućnost Evrope bude mirna“, dodaje Guidi.

Članovi grupe Nomadska republika na put prema Sarajevu i Srebrenici krenuli su 5. juna, a Maršu mira su se pridružiti 8. jula u Nezuku. Za njih su Sarajevo i Srebrenica simboli jednog nesretnog vremena i očit dokaz da ljudska destruktuivnnost ne poznaje granice. Priznaju da su svaki put kada čuju neki novi detalj o opsadi Sarajeva, ili genocidu počinjenom u Srebrenici zgroženi, ali vjeruju kako društveni i politički aktivizam, ipak, mogu polučiti uspjehe.

Upozoriti javnost i prisliliti ljude da se više uključe u rješavanje političkih nedaća vremena, kažu, njihova je misija, a briga za budućnost Evrope, shvaćene kao zajednički životni prostor naroda koji žive na njenom tlu, njihova je glavna misija.

Srebrenica je, dodaju, upozorenje šta se može desiti ako uvijek i neprekidno okrećemo glavu od problema koji nam se nalaze na dohvat ruke, i za koje mislimo da ih treba rješavati neko drugi.

Izvor: Al Jazeera