Talibani zauzeli strateški važno područje

Lokalni šef policije je izjavio da snage sigurnosti planiraju operaciju kojom bi vratile kontrolu nad područjem (EPA)

Afganistanski talibani zauzeli su strateški važno područje u sjevernoj pokrajini Kunduzu u subotu te prisilili Vladine snage na povlačenje  u istoimeni glavni grad pokrajine, koji je bio kratko pod nadzorom pobunjenika prošle godine, rekli su dužnosnici.

Borbe su se pojačale u Afganistanu kad su se pobunjenici počeli širiti iz svojih uporišta na jugu i istoku zemlje prema nekoć mirnom sjeveru.

Pobunjenici su u subotu ujutro osvojili okrug Khanabad, koji povezuje Kunduz s Takharom i drugim sjevernim pokrajinama, a žestoke borbe traju u nekoliko drugih okruga, kazali su dužnosnici.

Nedostaje munisije i snaga

“Talibani su napali područje s raznih položaja i satima pružamo otpor, ali nismo dobili pomoć. Talibani su preuzeli područje”, rekao je Hayatullah Amiri, čelnik okruga Khanabada, kako prenosi Hina.

Afganistanski dužnosnici u Kabulu izjavili su da je nedostatak streljiva i snaga glavni razlog zbog kojega je područje palo u ruke talibana, koji nastoje istisnuti koalicijske snage predvođene SAD-om.

Lokalni šef policije je izjavio da snage sigurnosti planiraju operaciju kojom bi vratile kontrolu nad tim područjem.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je da su pobunjenici zauzeli čitav okrug, uključujući oružje i vojna vozila.

Pad Khanabada slijedio je samo nekoliko dana nakon što su talibani osvojili područje u susjednoj pokrajini Baghlan, preuzevši od Vladinih snaga mnoštvo vojnih vozila i veće količine streljiva.

Upozorenje središnjoj Vladi

Pokrajinski glavni grad Kunduz pao je u ruke talibana prvi put u rujnu prošle godine, u jednoj od najvećih pobjeda skupine otkad su ih 2001. godine SAD i koalicijske snage zbacili s vlasti.

Brzo osvajanje Kunduza također pokazuje sve veću snagu talibana i nedostatak spremnosti sigurnosnih snaga, koje se sada bore uglavnom same, nakon što je većina međunarodnih snaga završila svoju borbenu misiju 2014. godine.

Šef pokrajinskog vijeća Kunduza Mohammad Yousuf Ayoubi rekao je da je nekoliko stotina civila pobjeglo iz borbe i upozorio da će, “ukoliko središnja Vlada ne obraća pažnju na Kunduz, talibani pregaziti grad, kao što su učinili prošle godine”.

Izvor: Agencije