Talibani ubili devet afganistanskih vojnika

Napad su izveli talibanski borci na kontrolne punktove afganistanske vojske (Reuters)

Najmanje devet afganistanskih vojnika ubijeno je u napadu koji su talibanski borci izveli na kontrolne punktove u pokrajini Logar, južno od Kabula.

Glasnogovornik pokrajinske vlade Dedar Lawang rekao je da se incident dogodio u distriktu Charkh i da je u napadu učestvovao veliki broj talibanskih boraca.

“Afganistanske snage žestoko su odgovorile i talibani su pretrpjeli velike gubitke. Nažalost, ubijeno je i devet naših vojnika”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Talibanski pokret nije preuzeo odgovornost za napad.

Napad se dogodio u jeku započetog mirovnog procesa u Afganistanu i dan nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pozvao talibane na potpuno primirje zbog pandemije bolesti COVID-19.

Sporazum o uspostavi mira

Ghani je kazao da je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ranije pozvao na globalni prekid svih sukoba u jeku borbe protiv širenja novog korona virusa.

U Afganistanu je dosad korona virusom zaraženo najmanje 840 ljudi, a umrlo je 30 oboljelih.

Historijski Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu potpisali su 29. februara u Dohi američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu, kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Izvor: Agencije