Talibani tvrde da je blizu sporazum sa SAD-om

Talibani, Afganistan
Akcijom je zaustavljen napad talibana na na afganistanske snage sigurnosti, tvrde američki izvori (EPA)

Afganistanski talibanski pokret saopćio je da u glavnom gradu Katara Dohi i dalje traju mirovni pregovori s delegacijom Sjedinjenih Američkih Država i da su blizu konačnog sporazuma.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Suhail Shaheen za Anadoliju je kazao kako se obje strane nadaju skorom i uspješnom okončanju pregovora.

“SAD je pristao na povlačenje svoje vojske iz Afganistana i saglasan je da se afganistanska kriza riješi mirnim putem”, rekao je Shaheen, ali nije otkrio vremenski rok u kojem bi povlačenje američke vojske bilo realizirano.

Krajem prošle sedmice u Dohi je okončana deveta runda talibansko-američkih pregovora.

Na upit da li će talibani po okončanju pregovora sa SAD-om sjesti i za pregovarački stol s aktuelnom Vladom Afganistana, Shaheen je kazao da će talibani pregovarati sa svim afganistanskim grupama.

Žele uspostavu islamske vlasti

“To, također, uključuje aktuelnu administraciju u Kabulu, ali oni će za stolom biti kao jedna strana u konfliktu, a nikako kao vlada”, rekao je on.

Shaheen je kazao kako će talibani pozvati sve afganistanske grupe da učestvuju u pregovorima i da budu dio buduće vlasti u toj zemlji.

“Naravno, mi želimo uspostavu islamske vlasti u Afganistanu, u koju će biti uključene sve grupe i koja će biti veoma snažna”, rekao je Shaheen.

Afganistan je već skoro 20 godina poprište duboke sigurnosne i političke krize.

Kriza se ogleda u stalnim sukobima između afganistanskih snaga sigurnosti i talibanskog pokreta, koji kontrolira skoro polovinu teritorije Afganistana.

Dodatni sigurnosni problem je oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL, koja je intenzivirala aktivnosti u toj zemlji nakon poraza u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije