Talibani SAD-u ponudili privremeni prekid vatre

Zasad nije jasno hoće li ponuda talibana biti dovoljna da se obnove pregovori između njih i SAD-a (EPA)

Talibani su američkom izaslaniku predali dokument u kojem su naveli ponudu za privremeni prekid vatre u Afganistanu, koji bi trajao između sedam i deset dana.

Dokument je u srijedu navečer u Kataru, gdje talibani imaju ured, uručen Zalmayu Khalilzadu, izaslaniku Washingtona za pregovore s pobunjenicima, javio je AP pozivajući se na talibanske izvore.

Zasad nije jasno hoće li ponuda talibana biti dovoljna da se obnove pregovori između njih i SAD-a s ciljem potpisivanja mirovnog sporazuma, prenosi Tanjug.

Khalilzad je ranije rekao da bi sporazum uključio i početak pregovora sukobljenih strana u Afganistanu, ali talibani odbijaju razgovore s Vladom u Kabulu.

U septembru prošle godine izgledalo je da su talibani i SAD blizu potpisivanja sporazuma, ali je, zbog iznenadnog porasta broja napada talibana, u kojima je ubijen i jedan američki vojnik, predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore.

Problemi s reorganizacijom

Na Dan zahvalnosti, tokom prve posjete američkim vojnicima u Afganistanu, Trump je ublažio stav, navodeći da su talibani spremni postići dogovor.

Neimenovani talibanski zvaničnik kazao je da nepovjerenje dugo karakterizira razgovore SAD-a i talibana te da pobunjenici, prije nego što se američki vojnici prvo povuku, oklijevaju ponuditi trajniji prekid vatre.

“Među talibanima vlada mišljenje da bi im bilo teško reorganizirati borce nakon pauze u sukobima”, rekao je talibanski zvaničnik.

Talibanski borci također nisu voljni položiti oružje jer smatraju da je “upravo njihova borba ono što primorava SAD da sjedne za pregovarački stol”, dodao je on.

Izvor: Agencije