Talibani: SAD čeka ista sudbina kao Sovjete

Talibani su u subotu pozvali Afganistance da iz svoje države protjeraju američke vojnike, kao što su afganistanski borci učinili sovjetskim snagama prije tačno 25 godina.

U saopćenju objavljenom na 25. godišnjicu konačnog sovjetskog povlačenja iz Afganistana, nacionalnog praznika za Afganistance, talibani su nastojali povezati postepeno povlačenje američkih i vojnika NATO-a uoči roka za potpuni odlazak krajem godine, s okončanjem deceniju duge sovjetske okupacije, prenosi Reuters.

“Današnja Amerika suočena je s istom sudbinom kao i bivši Sovjeti i pokušava pobjeći iz naše države”, navode talibani u saopćenju koje je novinarima e-mailom poslao glasnogovornik grupe Qari Yusuf Ahmadi.

‘Slatkorječive parole’

“Islamski Emirat Afganistan poziva svoj narod da se danas bavi okupatorima na isti način kao što je učinio s jučerašnjim agresorima”, navodi on, spominjući ime koje su talibani koristili tokom svoje represivne vladavine u periodu od 1996. do 2001. godine.

U skladu s tzv. Ženevskim sporazumom posljednji konvoj sovjetskih vojnika prešao je most koji je povezivao sjeverni Afganistan s tadašnjim SSSR-om 15. februara 1989. godine.

“Želimo podsjetiti Amerikance da ni u prošlosti nismo prihvatali osvajače s njihovim slatkorječivim parolama. Eliminirali smo ih sa mape svijeta. Uz Božiju pomoć, vaša sudbina će biti ista”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije