Talibani: Razriješene sve razlike sa SAD-om

Negirajući sve optužbe, talibani su za civilne žrtve proteklih dana okrivili afganistanske vlasti (EPA)

Sjedinjene Američke Države i talibani razriješili su sve razlike u mirovnim pregovorima o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana, kao i o garancijama pobunjenika da će prekinuti veze s ostalim oružanim grupama, saopćio je talibanski zvaničnik u utorak, prenose agencije.

Ovaj napredak je uslijedio tokom američko-talibanskih razgovora u protekla dva dana u zaljevskoj državi Kataru, gdje talibani imaju politički ured.

Američka strana nije odmah potvrdila niti je pružila detalje o tome u čemu su razlike razriješene, ali je američki mirovni posrednik izvijestio o „sjajnom napretku“ u razgovorima. Talibanski zvaničnik tražio je da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o detaljima pregovora.

Tehnički timovi dvije strane danas su u Dohi nastavili s raspravama.

Najduži američki sukob

Američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad, koji je zadužen za nalaženje mirnog rješenja skoro 18-godišnjeg rata, najdužeg američkog sukoba, učinio je međuafganistanski dijalog i trajno primirje prioritetima u pregovorima.

Khalilizad, koji je kasnije otputovao u New Delhi, navodi u svom Twitter postu postavljenom tokom noći da je „ostvaren sjajan napredak“ u raspravama.

Razgovori su, ipak, na marginu  potisnuli Vladu u Kabulu. Talibani odbijaju direktno razgovarati s predstavnicima Vlade Afganistana, optužujući administraciju predsjednika Ashrafa Ghanija da je marionetski režim SAD-a.

Talibani su zadržali tempo skoro svakodnevnih napada, uprkos tome što su održali nekoliko krugova mirovnih pregovora s Khalilizadom od njegovog imenovanja za mirovnog posrednika prije skoro godinu dana. Sada kontroliraju otprilike polovinu Afganistana i najsnažniji su od 2001. godine kada je u invaziji pod američkim vodstvom svrgnuta njihova Vlada koja je pružala utočište vođi al-Kaide Osami bin Ladenu.

Trumpova ogorčenost

Khalilzad je izjavio kako se nada postizanju sporazuma do 1. septembra, na osnovu koga bi se omogućilo povlačenje američkih i snaga NATO-a. Više od 20.000 američkih i vojnika NATO-a nalazi se u Afganistanu, među kojima je i 14.000 američkih vojnika.

SAD i NATO zvanično su zaključili svoju borbenu misiju u 2014., ali američki i saveznički vojnici nastavljaju da obučavaju i izgrađuju afganistansku vojsku.

Pored toga, američke snage također pomažu afganistanskim vojnicima u zračnim udarima i napadima po talibanima i ogranku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Afganistanu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump često je izražavao ogorčenost američkim kontinuiranim angažmanom u Afganistanu i svoju želju da vrati američke vojnike kućama, prenosi AP.

Izvor: Agencije