Talibani pristali da prisustvuju mirovnim razgovorima u Moskvi

Predsjednik Ashraf Ghani odbio je poziv i smatra da bi razgovore s talibanima trebala voditi afganistanska Vlada (EPA)

Afganistanski talibani pridružit će se u petak multilateralnim mirovnim razgovorima čiji će domaćin biti Rusija, saopćili su visoki talibanski zvaničnici, nakon što su Sjedinjene Američke Države i Afganistan odbili pozive da prisustvuju tom skupu.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid izjavio je, međutim, da grupa nije zvanično pristala da učestvuje u razgovorima, prenosi Fena.

Rusija je pozvala predstavnike 12 zemalja i talibana, koji se bore da ponovo uvedu stroge islamske zakone nakon njihovog svrgavanja u invaziji pod američkim vodstvom u 2001. godini, ali su Sjedinjene Američke Države i afganistanska Vlada, koja uživa američku podršku, odbile poziv.

Također se očekuje da razgovorima prisustvuju predstavnici Irana, Kine, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, saopćili su zvaničnici.

Aktivnija uloga Rusije

Razgovori u Moskvi stavljaju u prvi plan sve aktivniju ulogu Rusije u Afganistanu, desetljećima nakon povlačenja sovjetskih snaga iz zemlje, s investicijskim planovima, diplomatskim i kulturnim vezama i manjom vojnom podrškom centralnoj Vladi.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani odbio je poziv, na temelju tvrdnje da bi razgovore s talibanima trebala voditi afganistanska Vlada.

Rusija je, ipak, odlučila nastaviti s realizacijom razgovora u Moskvi, u diplomatskom potezu koji je razbjesnio Kabul, a sastanak u ruskoj prijestolnici mogao bi zakomplicirati mirovni proces uz američku podršku.

Petočlana talibanska delegacija, predvođena Sher Mohammadom Abbasom Stanakzaijem, čelnikom talibanskog političkog vijeća u Kataru, prisustvovat će razgovorima.

Neki talibani tvrde da će njihova delegacija potegnuti pitanja povlačenja svih stranih snaga, oslobađanja svih zarobljenika i ukidanje zabrane putovanja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije